Brexit heijastaa turhaumaa, joka ulottuu Britanniaa laajemmalle

Euroopalla on edessään "demokratian kriisi", jota esimerkiksi äärioikeiston on helppo hyödyntää, sanoo politiikan tutkija Melanie Sully. LEHTIKUVA/AFP

Britannian EU-eroa puoltavien voittoon päättyneessä kansanäänestyksessä on kyse turhaumasta, joka ei rajoitu Britannian rajojen sisäpuolelle, sanovat kansainvälisten ajatushautomoiden politiikan asiantuntijat.

Britannian voitokas brexit-kampanja on ammentanut polttoaineensa samasta lähteestä kuin republikaani Donald Trumpin presidentinvaalikampanjointi Yhdysvalloissa ja oikeiston vahvistuminen Euroopassa.

– Näen saman kuvion kaikkialla, minne katson, sanoo yhdysvaltalaisen Brookings-instituutin vanhempi tutkija William Galston.

Jakolinjat Britannian kansanäänestyksessä olivat Galstonin mukaan täysin samat kuin amerikkalaisäänestäjien keskuudessa näissä presidentinvaaleissa.

EU-eron puolesta äänestivät maaseudulla korkean siirtotyöläisyyden alueilla, kuihtuneissa teollisuuskaupungeissa ja köyhissä lähiöissä asuvat sekä vähän koulutetut ja kouluttamattomat. Samankaltaisissa tilanteissa elävät ihmiset tukevat Trumpin kampanjaa valtameren takana Yhdysvalloissa ja äärioikeistoa Euroopassa, Galston sanoo.

He ovat niitä, jotka eivät ole hyötyneet globalisaation hedelmistä ja ovat kärsineet eniten viime vuosien talouskriiseissä.

– He eivät luota poliittiseen eliittiin, koska tähän asti he eivät ole nähneet yhdenkään puolueen tunnustavan heidän tyytymättömyyttään ja vastaavan siihen.

Galstonin mukaan brexit-äänestys on varoitusmerkki kaikille vanhoille puolueille ympäri Eurooppaa.

"Luottamuspula kuin musta aukko"

Eurooppakriittisten voittoon päättynyt brittien kansanäänestys on herättänyt Euroopassa pelkoja dominoefektistä. EU-kielteiset puolueet ja liikkeet Ranskasta Hollantiin alkoivat heti vaatia samanlaisten kansanäänestysten järjestämistä muissa EU-maissa.

Euroopalla on edessään "demokratian kriisi", jota esimerkiksi äärioikeiston on helppo hyödyntää, sanoo politiikan tutkija Melanie Sully.

– Luottamusvaje politiikkaan on juuri sellainen musta aukko, johon populistit voivat marssia ja jonka tunnelmasta he voivat ammentaa omien vääristelyjensä levittämiseksi, Wienissä toimivassa Go-Governance ajatushautomossa työskentelevä Sully sanoo.

"Kyse on ihmisten kokemuksista"

Luottamuspulan taustalla on politiikan tutkijoiden ja sosiologien mukaan talousvaikeuksissa kamppailevien tavallisten ihmisten pelko sekä tunne kontrollin ja identiteetin menettämisestä.

– Ennen kuin puhumme populismista, meidän on puhuttava näiden ihmisten sosiaalisesta asemasta. Mitä he tienaavat? Miten he näkevät arkielämänsä, luettelee sosiologi Tetiana Havlin Siegenin yliopistosta Saksasta.

– Arjessaan ihmiset eivät ajattele yhteiskuntajärjestelmän tai globalisaation vastaisuutta, he näkevät vain vaikeutensa. Toki tämä on hedelmällinen maaperä populismille, mutta lopulta kyse on siitä, mitä ihmiset tuntevat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.