Britannian asema unionissa eroprosessin aikana uusi ja erikoinen

Nyt odotetaan milloin Britannia antaa virallisen ilmoituksen Eurooppa-neuvostolle maan eroaikeista. Lehtikuva/AFP

Britannian brexit-äänestystulos aiheuttaa ainakin hetkellisen epävarmuuden ajan Euroopan unionissa. Yksikään jäsenmaa ei ole aiemmin eronnut unionista, joten vielä on hyvin epävarmaa millaisia seurauksia erolla on ja miten se käytännössä toteutetaan. Nyt odotetaan sitä, milloin Britannia antaa virallisen ilmoituksen Eurooppa-neuvostolle maan eroaikeista. Sen jälkeen virallinen eroprosessi voi alkaa, ja maa aloittaa neuvottelut uudenlaisesta EU-suhteestaan.

Millainen Britannian asema tulee olemaan Euroopan unionissa eroprosessin aikana?

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoo, että kaikki on pitkälle muiden EU-maiden tahdosta kiinni, eikä kysymyksissä enää paina Britannian ääni. Tiilikaisen mukaan Britannian asema unionissa tulee joka tapauksessa olemaan uusi ja erikoinen, sillä maa samaan aikaan neuvottelee EU-erosta, mutta unionin instituutioissa Britannian edustajat rakentavat EU:lle yhteistä tulevaisuutta, muodostavat uutta lainsäädäntöä ja katsovat eteenpäin. Britannian oli tarkoitus olla esimerkiksi Euroopan unionin puheenjohtajamaa vuonna 2017.

Britannialla on virallisesti kaksi vuotta aikaa neuvotella EU-suhteensa uusiksi, mutta todellisuudessa sopimusneuvottelut saattavat viedä huomattavasti pidempään. Poliitikot ympäri Euroopan ovat toivoneet, että eroprosessia voitaisiin nopeuttaa. Onko nopeuttaminen mahdollista?

Prosessin nopeuttaminen riippuu siitä, kuinka yhteneväiset käsitykset Britannialla ja muilla Euroopan unionin jäsenvaltiolla on Britannian asemasta, kertoo Tiilikainen. Paljon riippuu myös siitä, mitä muita asioita unionilla on hoidettavanaan. Eroprosessia saattavat hidastaa muiden muassa pakolaiskriisi, talouspolitiikka ja ulkosuhteet.

Brittimedioiden mukaan huoli tulevaisuudesta valtasi Britanniassa asuvat, työskentelevät ja opiskelevat EU-kansalaiset. Epävarmuus tulevaisuudesta on saanut osan jopa pohtimaan paluuta kotimaahan. Milloin ero alkaa konkreettisesti näkyä Britanniassa asuvien ihmisten elämässä?

Tiilikainen arvioi, että vaikutukset tulevat voimaan asteittain, kun päälinjoista on neuvoteltu. Asiat eivät tapahdu näin isossa muutoksessa yhdessä yössä. Tiilikainen sanoo, että muutokset on toteuttava siten, että yksittäiset kansalaiset eivät kohtuuttomasti kärsi niistä.

Pörssit syöksyivät Euroopassa perjantaina äänestystuloksen selvittyä, mutta syöksyi tasaantui iltaa kohden. Tukholman ja Helsingin pörssit olivat perjantaina suljettuina. Millaisia markkinareaktioita maanantaina on odotettavissa?

Luultavasti pörssit lähtevät maanantaina laskuun, mutta kiito Tukholmassa ja Helsingissä ei ole yhtä jyrkkää kuin perjantaina. Näin arvelevat STT:n haastattelemat ekonomistit.

Danske Bankin ekonomisti Minna Kuusisto arvioi, että Tukholman ja Helsingin pörsseissä voidaan hyvinkin nähdä jopa viiden prosentin lasku maanantaina. Kuusisto sanoo, että kovimman kolauksen kokevat metsäyhtiöt ja pankkisektori.

Tukholman ja Helsingin reaktiot riippuvat paljon myös siitä, miten markkinat reagoivat muualla Euroopassa. Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan maanantai toimii markkinoilla vedenjakajapäivänä. Kurssit luultavasti jatkavat alamaissa, mutta jos ne lähtevät vielä laskemaan, voi siitä Kangasharjun mukaan seurata pitkäaikainen anemia. Ratkaisevassa asemassa ovat Kangasharjun mukaan poliitikot. Jos Euroopan päättäjät lähettävät viestiä, että Britannian kanssa saadaan sopu aikaan, pörssikurssit alkavat palautua.

Millaisia vaikutuksia brexitillä on Suomen taloudelle?

Brexit vaikuttaa Suomen talouteen ainakin aluksi negatiivisesti. Kangasharju kuitenkin uskoo, että muutaman viikon tai viimeistään syksyn aikana huomataan, että vaikutukset jäivät Suomelle pelättyä pienemmiksi. Kuusisto puolestaan sanoo, että vaikutukset Suomeen tulevat ennen kaikkea euroalueen ja globaalinkasvun hidastumisen kautta, ei pelkästään suorien kauppasuhteiden kautta. Hän muistuttaa, että jos vaikutukset ovat euroalueelle ankarat, voi Suomen talous pahimmillaan ajautua takaisin taantumaan.

Millaisia vaikutuksia brexitillä on koko Euroopan unionin taloudelle?

Danske Bank on ennustanut, että euroalueen kasvu hidastuu tänä vuonna brexitin takia noin 0,4 prosenttiyksiköllä ja euroalueen kasvu jää 1,2 prosenttiin. Pankin arvion mukaan ensi vuonna euroalueen kasvu putoaa yhdellä prosenttiyksiköllä ja kasvu jää 0,7 prosenttiin.

Kuusisto kertoo, että lyhyellä aikavälillä luottamuksen heikkeneminen jarruttaa kulutusta ja investointeja. Kauppasuhteiden heikkeneminen vaikuttaa puolestaan pitkällä aikavälillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vuokramarkkinat ylikuumenivat pahasti, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 2. Jää innoitti Etelä-Suomen Sanomien lukijoita – katso kuvat
 3. Auto paloi parkkipaikalla Lahden Ahtialassa - kolme henkilöä pakeni paikalta
 4. Pääkirjoitus: Faktat tarpeen koronaviruksesta
 5. Tänään selviää, onko Suomessa uusi koronavirukseen sairastunut - lue yön uutiskooste
 6. Hauesta saa maukasta ruokaa, eikä sen perkaaminen ole vaikeaa, kun ei kiirehdi – "Minäkin teen hitaasti ja varman päälle", sanoo 70 vuotta kalastanut Kalevi Kangas
 7. Tarja Koljosen Esalainen: Räpelsi puhelinta kokouksessa ja suu käy koko ajan - näin koulujen Wilma-merkinnät toimisivat myös töissä
 8. Osaatko hinnoitella asuntosi vai kuvitteletko vain? Liika kiltteys hintaneuvottelussa voi maksaa vuoden palkan
 9. "Lähivuosina on edessä isot purkutalkoot" – ARA-asuntojen jyräämistahti kiihtyy jälleen kohti uutta ennätystä, 1500:n raja meni jo rikki
 10. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 11. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 12. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 13. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 14. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 15. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.