Yli kaksi miljoonaa vaatii Britanniaan uutta äänestystä

Yli miljoona ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen uusintaäänestyksen järjestämisestä. Kuva: Lehtikuva/AFP

Britanniassa vaaditaan toista kansanäänestystä EU-erosta. Kansalaisaloite oli alkuiltaan mennessä saanut jo yli kaksi miljoonaa allekirjoitusta.

Virallinen verkkosivusto, jolla aloitteen voi allekirjoittaa, on kaatunut ainakin kertaalleen ryntäyksen takia. Palvelussa tehdystä aloitteesta keskustellaan parlamentissa, jos se saa 100 000 kannattajaa.

Parlamentin alahuoneen tiedottajan mukaan liikennettä oli poikkeuksellisen paljon, enemmän kuin koskaan aiemmin yhden aloitteen kohdalla.

Palvelussa tehdystä aloitteesta keskustellaan parlamentissa, jos se kerää vähintään satatuhatta kannattajaa. Aloitteista vastaava parlamentin komitea pitää seuraavan kokouksensa tiistaina.

Allekirjoitusten aitoudesta ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta, sillä aloitteen tukijoiden aitoutta ei varmisteta. Allekirjoittajan ei tarvitse tunnistautua. Riittää, että rastittaa ruudun, jossa allekirjoittaja vakuuttaa olevansa Britannian kansalainen tai asuvansa Britanniassa.

Allekirjoittajien mielestä äänestämiseen pitäisi antaa toinen mahdollisuus, jos ei- tai kyllä-puoli saa alle 60 prosenttia äänistä tai äänestysprosentti jää alle 75:een.

Britit äänestivät EU-eron puolesta toissa päivänä prosentein 52–48. Äänestysprosentti oli 72,2.

Cornwallissa huoli rahasta

Myös huoli EU-rahan menettämisestä on pulpahtanut tänään pintaan Britanniassa. Ainakin Etelä-Englannin Cornwallissa on ryhdytty toimiin, jottei alue joutuisi häviäjäksi Britannian lähtiessä EU:sta.

Cornwall äänesti torstain kansanäänestyksessä lähes 57 prosentin enemmistöllä EU-eron eli brexitin puolesta. Eilen illalla Independent-lehti uutisoi, että Cornwall haluaa turvata saamansa rahoituksen säilymisen nykytasolla.

Talouslehti Financial Times on laskenut, että 530 000 asukkaan Cornwall sai vuosina 2007–2013 yli 650 miljoonaa euroa EU-rahaa infrastruktuuri-, laajakaistaverkko- ja yliopistohankkeisiin. Köyhä Cornwall on saanut runsaasti tukia myös kalastus- ja maatalouteen. Se on kuulunut suuriin hyötyjiin, EU-rahoitusta tutkinut selvittäjä totesi kaksi vuotta sitten.

Cornwallin aluehallinnon mukaan brexit-kampanjoijat olivat ennen kansanäänestystä luvanneet, ettei piirikunnan saama rahoitus heikkenisi EU-eron myötä.

– Haluamme ministereiltä pikaisen vahvistuksen, että tämä pitää paikkansa, aluehallinto muotoili tiedotteessaan.

– Aiomme tutkia, mitä päätös merkitsee Cornwallille nyt ja tulevaisuudessa. Koska Cornwallin talous on suhteellisen heikko muuhun Eurooppaan verrattuna, Cornwall on saanut huomattavaa rahoitusta EU:lta 15:n viime vuoden aikana. Haluamme vahvistuksen siitä, että tämä tarvepohjainen rahoitus säilyy myös tulevaisuudessa.

Farage myönsi virheväitteen

Brexit-kampanjaa käytiin osin harhaanjohtavia tietoja käyttäen. Virallinen Vote Leave -kampanja rummutti voimakkaasti väitettä, että Britannia maksaa EU:lle 350 miljoonaa puntaa (nykykurssilla 430 miljoonaa euroa) viikossa, ja eron myötä sama raha voitaisiin käyttää kansallisiin terveyspalveluihin.

Itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja Nigel Farage myönsi miltei heti äänestystuloksen selvittyä, ettei tällaistä rahansiirtoa tapahdu.

– Minä en olisi koskaan esittänyt sellaista väitettä. Se oli yksi virheistä, joita erokampanja teki, Farage sanoi ITV-kanavan haastattelussa eilen aamulla.

Farage ei kuulunut Vote Leave -kampanjakoneistoon, vaikka oli näkyvimpiä eron puolestapuhujia. Väite 350 miljoonasta punnasta oli kampanjan vahvimpia iskulauseita. Britannian tilastoviranomaiset kumosivat lukujen paikkansapitävyyden toistuvasti, mutta lause pysyi näkyvästi muun muassa maata kiertäneiden kampanjabussien kyljessä.

Kesäkuun puolivälissä tehdyn mielipidemittauksen mukaan lähes puolet briteistä uskoi väitteen pitävän paikkansa, Independent kertoo.

Britit ovat myös sankoin joukoin ryhtyneet etsimään netistä tietoa EU:sta ja brexitin merkityksestä. Pian kansanäänestyksen sulkeutumisen jälkeen hakukoneyhtiö <company> Google </company>kertoi, että "Mitä tapahtuu jos jätämme EU:n?" -hauissa nähtiin yli kolminkertainen piikki verrattuna normaaliin.

Toiseksi yleisin EU:hun liittyvä Google-kysymys Britanniassa on äänestyksen jälkeen ollut: "Mikä on EU?"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kauppakeskus Trion K-Supermarket suljetaan - "Asiakkaat eivät löytäneet kellarikerrokseen"
 2. 25.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeen viimeisin varmistettu tartunta viiden päivän takaa
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Maastopalo levisi noin hehtaarin alueelle Orimattilassa
 5. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 6. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 7. Miten olisi roskapihdit ulkoilukaveriksi? Lahden Ankkuri halutaan pitää yhdessä siistinä
 8. Keskusta torjuu kokoomuksen ehdotuksen lentojen ostopalveluista: "Vaikuttaa poliittiselta operaatiolta"
 9. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 10. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 11. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 12. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 13. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 14. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 15. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.