Lahdessa esikoislestadiolaisten suurseurat - liike tekee edelleen eroa kansankirkkoon

Tuhannet esikoislestadiolaiset kokoontuivat jälleen liikkeen rukoushuoneelle Lahden Launeelle juhannukseksi. Osallistujia on tavalliseen tapaan eri puolilta Suomea ja pieni osa ulkomailtakin.

Esikoislestadiolaista liikettä on viimeisen parin vuoden aikana kiihdyttänyt ristiriita kirkon kanssa. Monet herätysliikkeen jäsenet ovat tyytymättömiä Suomen evankelisluterilaisen kirkon vapaamielisyyteen. Esimerkiksi naispappeus ja homosuhteiden hyväksyminen ei miellytä osaa esikoislestadiolaisista.

Oppikriisi on Etelä-Suomen Sanomien tietojen mukaan myös repinyt liikettä sisältä päin. Esikoislestadiolaisten yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Karhu totesi talvella ESS:lle, että Lahdessa kiistat ovat kovempia kuin muualla. Liikkeen piiristä kuvailtiin tilannetta "kipeäksi ja araksi".

Koko kansainvälisen liikkeen johdossa ovat "Pohjoisen vanhimmat", jotka asuvat ja vaikuttavat Ruotsin Jällivaarassa. Liikkeen sisältä todettiin talvella ESS:lle, että käsky tehdä eroa kansankirkkoon on tullut juuri näiltä "vanhimmilta". Karhu kiisti asian.

Useimmat ESS:n lauantaina tapaamat liikkeen jäsenet ovat sitä mieltä, että pesäeroa kirkkoon on otettava edelleen.

Vantaalainen pariskunta oli Lahdessa kahden lapsensa kanssa. Heidän mielestään kirkko on muovannut sakramenteista liian inhimillisiä.

- Sakramentit halutaan pitää samanlaisina kuin ne raamatusta löytyvät, totesi perheen isä. Esimerkiksi ehtoollisleipä tuodaan ihmistyön tuloksena. Pariskunta ei halunnut nimiään julkisuuteen.

Pariskunnan mielestä se on pahasti ristiriidassa Raamatun käsityksen kanssa, jonka mukaan ehtoollisleipä ja -viini ovat Jeesuksen ruumis ja veri.

Lahdesta vuosi sitten Helsinkiin muuttanut Lotta Salmensuu totesi, että eripura liikkeen sisällä on surullista.

- Toisaalta se antaa ihmisille myös syyn miettiä oman uskonsa perustaa ja arvoja, hän totesi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut