Rekat oikovat jalkakäytävän kautta, sisääntuloreitit tukossa - Metsäkankaan Siwan pysäköintiongelmiin tulossa helpotusta

Sonja Parkkinen

Metsäkankaan Siwan parkkipaikalla on ollut kesällä ongelmia pysäköinnissä ja tavarakuljetuksissa. Keväällä aluetta muokattiin niin, että kevyen liikenteen väylä olisi turvallinen. Samalla parkkialuetta jaettiin istutuksilla, joka kuitenkin on aiheuttanut sen, että rekat eivät pääse ajamaan tavarakuljetuksia kaupan takapihalle. Siwan henkilökunta kertoo, että parkkipaikan ongelmista on tullut valituksia niin asiakkailta kuin kuskeilta.

Monet tavarankuljettajat toimittavat ensin tilaukset tien toisella puolella olevaan S-marketiin ja sen jälkeen Siwaan. Enää rekat eivät pääse suoraan tien toiselle puolelle, vaan kuskit kiertävät Hakkapeliitankadun kautta. Osa kuskeista on päättänyt tämän takia oikaista kiireessä jalkakäytävän ja nurmikon kautta, minkä takia kivetys on kaatunut ja nurmikkoon on painunut syvät renkaanjäljet.

Lahden kaupungin projekti-insinööri Matias Varpa kävi katsomassa pihan tilannetta ennen juhannusta. Kaupunki on saanut aiheesta useampia yhteydenottoja. Varpan mukaan rekan tulo pihaan pitäisi teoriassa toimia, mutta nyt teoria ja käytäntö eivät kohtaa.

- Urakoitsijan kuorma-autolla kokeiltiin, että pihaan pääsee. Silloin ei kuitenkaan tullut ketään vastaan, Varpa sanoo.

Rekkojen sisääntuloreitti on sama, jota Siwan asiakkaat ja viereisen Salpausselän kirkon kävijät käyttävät. Sisääntuloreitistä mahtuu hädin tuskin ajamaan kaksi henkilöautoa rinnakkain. Siwan henkilökunta kertoo, että se, miten pihasta tullaan sisään ja ulos on aiheuttanut asiakkaissa hämmennystä.

Kirkossa pidetään konfirmaatiotilaisuuksia, ja sen pihasta lähdetään lasten leireille. Leiribussit ovat joutuneet hakemaan lapsia S-marketin pihasta, kun bussi ei ole taipunut kääntymään Siwan pihaan. Viime sunnuntain konfirmaatiotilaisuuden aikana Siwan asiakkaat eivät päässeet pysäköimään, kun piha oli täynnä konfirmaatiovieraiden autoja. Pihalta on varattu viisi paikkaa Siwan asiakkaille. Myös ihmisten poistuessa kirkolta oli sisääntuloreitti tukossa.

Siwan viereen on tehty levennys, johon kuljetusrekka voi taipua pihaan tultaessa. Levennykselle on myös ajoittain pysäköity autoja, minkä takia henkilöautoillakin on ollut vaikeuksia päästä parkkipaikalta pois.

- Keskustelen liikennepuolen ihmisten kanssa, jos siihen voisi laittaa pysäköintikieltomerkin. Myös suojatietä voitaisiin harkita kevyenliikenteenväylälle, kertoo Varpa.

Ainakin parkkipaikan istutuksia lyhennetään, jotta sisääntuloreitti olisi leveämpi.

Siwan pihaan tulee tavarakuljetuksia useita kertoja päivässä. Henkilökunta kertoo, että kauppa on alueen ainoa postipiste, minkä takia asiakkaat hakevat joskus isojakin paketteja. Osa asiakkaista on joutunut jättämään autonsa viereisen S-marketin pihaan.

Alueelle on tulossa kaavan mukaan vielä kahdeksan kerrostaloa. Myös Siwan vieressä oleva matala rakennus puretaan talojen tieltä myöhemmässä vaiheessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vuokramarkkinat ylikuumenivat pahasti, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 2. Pääkirjoitus: Faktat tarpeen koronaviruksesta
 3. Tänään selviää, onko Suomessa uusi koronavirukseen sairastunut - lue yön uutiskooste
 4. Hauesta saa maukasta ruokaa, eikä sen perkaaminen ole vaikeaa, kun ei kiirehdi – "Minäkin teen hitaasti ja varman päälle", sanoo 70 vuotta kalastanut Kalevi Kangas
 5. Tarja Koljosen Esalainen: Räpelsi puhelinta kokouksessa ja suu käy koko ajan - näin koulujen Wilma-merkinnät toimisivat myös töissä
 6. Osaatko hinnoitella asuntosi vai kuvitteletko vain? Liika kiltteys hintaneuvottelussa voi maksaa vuoden palkan
 7. "Lähivuosina on edessä isot purkutalkoot" – ARA-asuntojen jyräämistahti kiihtyy jälleen kohti uutta ennätystä, 1500:n raja meni jo rikki
 8. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 9. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 10. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 11. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 12. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 13. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 14. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 15. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.