Kuntalaiset sanovat kyselyssä kuntaliitoksille selkeästi "ei" – suopeus kuntatalouden tasapainottamistoimia kohtaan kasvussa

Kolme neljästä Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyyn vastanneesta haluaa kotikunnaltaan päätöksiä siitä, mihin palveluihin rahaa käytetään ja mistä palveluista leikataan. Mirja Hussain

Kimmo Kangas

Selvä enemmistö suomalaisista vastustaa kuntaliitoksia. Asia käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksessa. Kyselyyn vastanneista kansalaisista 62 prosenttia vastusti asuinkuntansa liittämistä yhteen yhden tai useamman naapurikunnan kanssa. Kuntaliitoksiin suhtautui kielteisesti enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista. Selkeintä vastustus oli keskustan kannattajien keskuudessa. Heistä 74 prosenttia vastusti asuinkuntansa kuntaliitosta.

Valtaosa eli 84 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista on sitä mieltä, että talouden rattaat olisi saatava pian pyörimään, jotta kuntapalveluiden ja terveydenhuollon rahoituspohja saadaan turvattua. Kolme neljästä vastanneesta kaipaa kotikunnaltaan päätöksiä siitä, mihin palveluihin rahaa käytetään ja mistä palveluista voidaan leikata.

Kyselyyn vastanneiden keskuudessa suosituin keino kotikunnan talouden vakauttamiseksi on kotikunnan investointien lykkääminen ja karsiminen. Tätä keinoa kannattaa 62 prosenttia kyselyyn vastanneista. Palvelumaksujen ja kuntaveron korottaminen kuntatalouden tasapainottamiskeinona jakaa vastaajat. 48 prosenttia vastaajista olisi valmis kiristämään palvelumaksuja, mutta 45 prosenttia vastaajista vastustaa palvelumaksujen kiristämistä.

Kuntaveroa olisi valmis korottamaan 42 prosenttia vastaajista, mutta 49 prosenttia vastustaa ajatusta kuntaveron korottamisesta. Kunnallisalan kehittämissäätiö kuitenkin huomauttaa, että ajatus kuntaveron korottamisesta saa nyt selvästi enemmän kannatusta kuin vielä viime syksynä. Kannatus on noussut kahdeksalla prosenttiyksiköllä.

Myös palvelumaksujen korottaminen ja palvelujen karsiminen ovat talouden tasapainotuskeinoina selvästi viime syksyä suositumpia. Tuolloin Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyyn vastanneet vastustivat kaikkia kuntatalouden tasapainotuskeinoja. KAKS toteaakin, että "tällä haavaa suomalaiset suhtautuvat eri keinoihin selvästi vähemmän varauksellisesti ja myöntävät, että jotain on tehtävä".

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Tutkimukseen haastateltiin 1 001 henkilöä. Vastaajat edustavat Suomen 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut