Messilän rannan kylpylähotellin kaava vireille – mahdollistaa toteutuessaan 1 100 uutta loma-asuntoa tai -huoneistoa

Vili Uuskallio

Hollolassa on käynnistynyt Messilän rannan kylpylähotellin mahdollistava asemakaavatyö. Suunnitelmalla varaudutaan 20 000 kerrosneliön laajuisen ja 200 huonetta käsittävän kylpylähotellin rakentamiseen. Kaikkiaan Messilään voisi tulla kaavan toteutuessa 1 100 uutta loma-asuntoa tai -huoneistoa.

Kylpylähotellia suunnitellaan nykyisen leirintäalueen paikalle. Maapinta-alaltaan 22 hehtaarin laajuinen kaava-alue rajautuu Rantatiehen, Jalkarannantiehen ja Vesijärveen. Hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 28.2.–29.3..

Messilän matkailukeskuksen kehittämistä on suunniteltu vuodesta 2008 lähtien. Messilä–Tiirismaan osayleiskaavaa laadittiin pitkään, sillä työ venyi valitusten takia. Asemakaavastakin voi valittaa, mutta aiemmin käsitellyistä asioista ei voi valittaa uudestaan.

Kustannukset satoja miljoonia euroja

Messilä on Etelä-Suomen suurin laskettelukeskus, mutta Messilä Maailman tavoitteena on kehittyä ympärivuotiseksi matkailu- ja vapaa-ajankeskukseksi. Osayleiskaavan mukaan alueelle sopisi jopa 4 000 loma-asuntoa, jotka voisivat toteutua pitkän ajan kuluessa. Tällä hetkellä Messilän hotellissa, mökeissä ja aitoissa on yhteensä 220 vuodepaikkaa.

Tuleville vuosikymmenille kaavaillut investoinnit maksaisivat satoja miljoonia euroja. Niiden toteuttamiseen tarvitaan ulkopuolisia investoijia.

Kaavatyön kustannuksista vastaa Messilä. Ranta-alueen asemakaava on tarkoitus tuoda valtuuston päätettäväksi loppuvuodesta 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 2. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 3. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 4. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 6. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 7. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä
 8. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 9. Lukijalta: Lahden kuninkaalliset Branta Von Leucopsikset
 10. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 11. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 12. "Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä" – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja nyt leivonnan asiantuntija kertoo syyn
 13. Biojätekokeiluun tullut satoja hakemuksia Päijät-Hämeessä – "Paljon positiivista kaikua"
 14. "Riskinä ovat rasitusvammat" – Salmelan kesässä esittäytyvä Eliya Zweygberg luo tavallisista metalliverkoista ainutlaatuista eläintaidetta
 15. Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.