Miten Päijät-Hämeen keskussairaalan rakentaminen vaikuttaa hoitojen hintoihin?

PHKS:n lähistöllä asuvat saivat tilaisuuden tentata yhtymän päättäjiä.

Havainnekuva Päijät-Hämeen keskussairaalan uudisrakennuksesta valmiina. Pääsisäänkäynti keskimmäisessä osassa. Sairaalaan on myös esteetön pääsy.

Saara Larkio

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä järjesti kuluneella viikolla asukasillan keskussairaalan alueen asukkaille sairaalan tulevasta uudisrakentamisesta ja sen vaikutuksista. Ohessa yleisötilaisuudessa esiin nousseita kysymyksiä ja vastauksia, vastaajina Päijät-Hämeen keskussairaalan asiantuntijat ja johtajat.

Miten vältetään kosteusvauriot betonirakennuksen rakentamisen aikana, projektipäällikkö Raimo Serkelä?

Materiaalivalinnoilla, yksityiskohtaisella suunnittelulla ja sääsuojauksella. Meillä on kosteustekninen asiantuntija ohjaamassa suunnittelua ja valvomassa toteutusta. Kun rakennuksen runko on saatu pystyyn, kriittiset rakennusosat sääsuojataan kuivumisen varmistamiseksi.

Uudisrakennus on pääsäätöisesti paikallavalettua betonia, ulkoseinissä käytetään betonielementtejä.

Hankitaanko sairaalaan robotiikkaa? Leikkauksia tehdään jo etänä, sairaalan johtaja ja kirurgi Jarkko Lehtonen?

Tässä suunnitteluvaiheessa leikkausrobotteja ei ole tarkoitus hankkia. Niiden hankintahinta ja ylläpitokulut huoltoineen ovat vielä tällä hetkellä todella kalliita. Jos robottien hinnat ja ylläpitokulut olennaisesti laskevat, asiaa harkitaan uudestaan.

Sairaalassamme tehdään hyvin paljon tähystysleikkauksia, eikä ole todettu merkittävää eroa tai hyötyä robotin käytöstä näissä leikkauksissa.

Mikä vaikutus uudisrakentamisen kustannuksilla (noin 127 miljoonaa euroa) on hoitojen hintoihin, toimialajohtaja Juhani Sand?

Se selviää kun urakka on valmis. Mutta jos urakkaa ei tehdä, tulee erikoissairaanhoito nykyistä kalliimmaksi. Jokaiselle jäsenkunnalle tulee kuluja, mutta jotkut hoidot voivat kallistua ja jotkut muuttuvat edullisemmiksi. Haemme taloudellisia ratkaisuja.

Miten sote-uudistus vaikuttaa uudisrakennuksen toteutukseen, Juhani Sand?

Hanke on suunniteltu siten, että sen lopputulema sopii kumpaankin maailmaan, nykyiseen ja sote-muutoksen jälkeiseen. Jos sote-uudistus tapahtuu, olemme varautuneet siihen – väestönkasvuun ja liikkuvuuden lisääntymiseen maakuntien välillä. Uusia toimijoita tulee, mutta tiettyjä asioita keskitetään edelleen joka tapauksessa tänne Päijät-Hämeen keskussairaalaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Jäiden läpi vajonnut luistelija pelastettiin Lahdessa Vesijärvestä
 2. Tarja Koljosen Esalainen: Räpelsi puhelinta kokouksessa ja suu käy koko ajan - näin koulujen Wilma-merkinnät toimisivat myös töissä
 3. Auto paloi parkkipaikalla Lahden Ahtialassa - poliisi epäilee kolmea henkilöä tuhotyöstä
 4. "Koko paletti on aivan sekaisin" – Helsinki-Vantaan ulosmarssi näkyi Salpausselälläkin
 5. Näppis: Lahen keskusta on harjujen välissä montussa. Kun rakennatte Rantakartanon, ilma-aukko Veskulta umpeutuu ja keskustan ilma tulee olemaan huono aina! Tulee Grey city !
 6. Mikko Kuningas palaa FC Lahteen
 7. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 8. Lahden kaupunki on parantanut toimintavalmiuksiaan koronaviruksen varalta
 9. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 10. Torstai toi soittoruuhkia muttei uusia koronadiagnooseja – "Jokainen flunssa oletetaan nyt koronavirukseksi"
 11. 120 000 asukkaan raja pakenee, Lahden väkiluku pieneni vuodessa yli sadalla
 12. Lahtelaisen kenttäpiispan Pekka Särkiön aikana uskonelämä armeijassa mullistui – sotilaan virsikirjassakin on lauluja muslimeja varten
 13. Lahtelaislähtöinen vuoristo-opas Ode Siivonen viihtyy lumella Alpeilla ja Antarktiksella – maaliskuussa hänet nähdään uudessa tv-sarjassa
 14. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa
 15. Syyte: "Metsuri" Huohvanainen potki ja löi rikollisvaikuttaja Raimo Anderssonin kuoliaaksi – laittoi välissä jalkaan turvakengät

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.