7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta

Kari Anttinen

Kari Anttinen

Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän infektioylilääkäri Ville Lehtinen. Toinen tapauksista varmistui keskiviikkona ja toinen torstai-iltana.

Molemmat tartunnat liittyvät ulkomaan matkaan. Tartunnan saaneet kuuluivat samaan seurueeseen. Toinen heistä on Lehtisen mukaan sairaalahoidossa. Altistuneita ei Päijät-Hämeessä ole.

Koronatartuntoja on varmistunut Päijät-Hämeessä tähän mennessä yhteensä 127. Tautiin on kuollut neljä ihmistä ja viimeisin kuolemantapaus on huhtikuulta.

Yhtymä jäljittää todettujen tapausten tartuntaketjut, jotta uusia tartuntoja saadaan ehkäistyä mahdollisimman tehokkaasti. Hengitystieinfektion oireista kärsivien olisi suositeltavaa hakeutua laboratoriotesteihin koronaviruksen varalta. Testiin hakeudutaan soittamalla Päivystysavun numeroon 116 117.

Päivittäiset puhelinsoitot ja näytteenottomäärät ovat huomattavassa kasvussa, minkä vuoksi puhelinpalvelussa ja näytteidenotossa on viime päivinä ollut viiveitä. Yhtymä on jo lisännyt ja lisää edelleen resursseja näihin toimintoihin.

- Kapasiteettimme voi ylittyä, mutta vain hetkellisesti. Pyrimme yhtymän tasolla vastaamaan kysyntään, jotta ihmiset pääsisivät testiin mahdollisimman pian. Myös Fimlab tekee töitä, jotta laboratoriotuloksia saataisiin riittävän nopeasti, Lehtinen sanoo.

Koronatartuntojen määrät ovat nousussa valtakunnallisesti. Suomessa on raportoitu 22 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) perjantaina. Tartuntoja on nyt todettu 7 554.

STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee

- Nyt olisi tärkeä pitää huolta turvaväleistä ja käsihygieniasta. Eletään herkkiä hetkiä sen kanssa, miten syksyllä käy, sanoo Lehtinen.

Hyvinvointiyhtymä muistuttaa, että myös muita hengitystieinfektioita eli flunssatauteja on alkanut esiintyä syksyä kohden enemmän, ja turvaohjeet auttavat ehkäisemään myös näiden tautien leviämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.