Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Näin poistat kuolleen läheisesi sosiaalisen median profiilit ja tilit - katso jättilista!

Jokaisella palveluntarjoajalla on omanlaisensa käytännöt siihen, miten kuolleen profiili poistetaan. Alle on koottuna yleisimpiä palveluntarjoajia ja ohjeita poistamiseen. Monella ohjeet ovat ainoastaan englanniksi, ja myös kuolintodistuksia ja muita asiakirjoja voidaan vaatia englanniksi.

Jos palveluntarjoajalla ei ole lomaketta, jolla poistoa pyydetään, hyväksytään vaaditut dokumentit sähköpostin liitetiedostoina. Suurimassa osassa poistoa tai materiaalia voi pyytää vain vainajan lähiomainen tai laillinen edustaja.

Profiilin voi poistaa, tai siitä voi tehdä muistosivun. Facebook-ystävät voivat jättää viestejä muistosivulle ja katsoa julkaisuja sekä kuvia. Muistosivuprofiilista ei kuitenkaan tule esimerkiksi syntymäpäivämuistutusta kavereille.

Profiilin poistamiseksi täytyy täyttää tämä lomake ja toimittaa kopio kuolintodistuksesta.

Muistosivuksi muuttamista voi pyytää vainajan ystävä tällä lomakkeella.

Käyttäjä voi nimetä myös perintöyhteyshenkilön, joka voi tallentaa julkaisut ja kuvat kuoleman jälkeen. Käyttäjä voi myös etukäteen päättää, että tili poistetaan pysyvästi, jos läheiset ilmoittavat kuolemasta. Perintöyhteyshenkilön pääsee nimeämään asetuksien turvallisuus-osiosta. Perintöyhteyshenkilön täytyy olla itse Facebookissa.

Ilmoittajan täytyy lähettää Googlelle henkilöllisyystodistus ja kuolintodistus tämän lomakkeen kautta. Google harkitsee tapauskohtaisesti, voiko vainajan tietoja luovuttaa ilmoittajalle.

Googlelle voi jo valmiiksi määritellä luotetun henkilön ja ajan, jonka jälkeen luotettu henkilö saa sähköpostiviestin, jos tiliä ei ole käytetty. Tätä kutsutaan tilin käyttämättömyydenhallinnaksi. Lisätietoja tilin käyttämättömyyden hallinnasta täältä.

Kuolleen käyttäjän Twitter-tilin voi sulkea vain lähiomainen, joka pystyy todistamaan suhteensa vainajaan. Lisäksi lähetetään kuolintodistus.

Lisätietoja täältä.

Kuka tahansa LinkedIn-ystävä voi ilmoittaa kuolleesta tällä lomakkeella. Palvelulle ilmoitetaan käyttäjän nimi, viimeisin työpaikka, ilmoittajan suhde vainajaan, vainajan LinkedIn-profiilin osoite, kuolinpäivä ja mahdollisesti myös linkki kuolinilmoitukseen.

Nopein tapa katkaista maksulliset palvelut on kuolettaa luottokortit. Toinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä asiakaspalvelun kautta.

Spotifyihin voi ottaa yhteyttä myös tällä lomakkeella, ja kertoa vainajan luottokortin tiedot, jotka on palveluun rekisteröity.

Facebook omistaa Instagramin, joten tilin poistaminen tapahtuu samalla tavalla kuin Facebook-profiilin poistaminen.

Pinterest vaatii todisteen kuolemasta ja siitä, että ilmoittaja on vainajan omainen. Lisätietoja täältä.

Kotimaiset palvelut pystyvät vertaamaan tietojaan Väestörekisteriin, ja näin poistaa tilin, jos henkilö on kuollut. Veikkaus palauttaa myös asiakkaan pelitilillä olevat rahat takaisin tämän pankkitilille.

Apple ei luovuta mitään tietoja omaisille. Myöskään Applen tileillä oleviin materiaaleihin ei pääse käsiksi. iTunesissa oleva musiikki, elokuvat ja kirjat ovat ikään kuin lainassa, minkä takia kokoelma palautuu iTunesille. Tästä on maininta Applen käyttöehdoissa.

Kuvapalvelun tilin saa poistettua ottamalla yhteyttä Yahoo:hun. Yritys vaatii kuolintodituksen ja ilmoittajan henkilöllisyystodistuksen. Yahoo ei kuitenkaan luovuta tilien tietoja eikä edes Flickriin ladattuja kuvia. Lisätietoja täältä.

Dropbox luovuttaa tilin tietoja ja materiaaleja vain oikeuden päätöstä ja muita todistuksia vastaan. Lisätietoja täältä. Tili poistetaan viimeistään siinä vaiheessa, kun sinne ei ole kirjauduttu 90 päivään.

Microsoft voi sulkea tilin ja luovuttaa tilin sisällön dvd:nä omaisille, mutta tämä vaatii suhteellisen monimutkaisen poistoprosessin. Omaisen täytyy lähettää esimerkiksi virallinen kuolintodistus tai lääkärin lausunto, jos tilin omistaja on toimintakyvytön, mutta elossa. Lisäksi omaisen täytyy todistaa henkilöllisyytensä ja suhteensa vainajaan sekä vastata sähköpostitiliä koskeviin kysymyksiin.

Microsoft kuitenkin tyhjentää sähköpostitilin, jos sitä ei käytä yhdeksään kuukauteen. Tili sulkeutuu lopullisesti kolme kuukautta tyhjenemisen jälkeen. Lisätietoja täältä.

Kokeile hakemalla Googlesta esim. "palvelun nimi deceased person"

Yleensä palveluntarjoajat pyytävät ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun.

Lähteet: Digitaalinen kuolema, Anna Haverisen blogi