Hämeenkoskella asuva kuvataiteilija Toni R. Toivonen tähtää ulkomaille

Millamari Uotila

Se vaatii vuosien täsmähyökkäyksiä. Pääsy ulkomaille. Mutta jos tavoitteet eivät ole korkealla, eivät ne ole tavoitteita ollenkaan.

Näin ajattelee Hämeenkoskelle asettunut kuvataiteilija Toni R. Toivonen.

Kansainvälisille areenoille pääseminen ei ole helppoa, mutta päänavauksen Toivonen on jo tehnyt.

Hänen teoksiaan on ollut esillä yhteisnäyttelyissä Lontoossa ja New Yorkissa, ja hänet on palkittu kahdesti kansainvälisessä Cork Street Open Exhibition -taidekilpailussa. Kilpailun osallistujamäärä liikkuu tuhannen tietämillä.

Ulkomaille pääseminen vaatii usein galleristin, ja sellainen Toivosella nykyään on. Teosten saaminen isoille alan messuille, kuten Art Miamiin tai Arco Madridiin voisi aurata tietä eteenpäin.

- Kansainvälisiä kuvioita pitää miettiä sillä tavalla varovaisesti, koska sillä on väliä, missä näyttely on. Jos jollakin lukee cv:ssä, että on pitänyt näyttelyn Lontoossa, taiteilija on ehkä maksanut itsensä sisään sinne tai sitten se on joku kahvila.

- Kontakteja pitää luoda ja nyt mulla on siihen hyvä galleristi. Taiteilija itse ei perinteisesti voi luoda niitä kontakteja. Nämä ovat outoja juttuja, joita vähitellen alkaa vasta ymmärtää.

Toivosen mukaan ulkomaille pääsy vaatii sen, että kaikki energia suunnataan tiettyyn paikkaan, Toivosen tapauksessa Lontooseen tai New Yorkiin. Hyvien töiden ja hyvän galleristin lisäksi apua on hulluudesta ja pitkäjänteisyydestä - ja kaiketi itsevarmuudestakin.

Viimeinen tavoite on New Yorkin modernin ja nykytaiteen museo MoMa tai Venetsian biennaali.

- Siihen ei ole kovin moni suomalainen vielä pystynyt. Tavoitteet ovat hyvin epärealistisia, mutta niin pitää ollakin.

- Nyt mun unelma on saada tämä ateljee valmiiksi ja rakentaa tuohon iso ikkuna, joka avautuu pellolle, Toivonen sanoo ja osoittaa navetan perimmäistä seinää.

Kuvataiteilija

Toni R. Toivonen

Toni R. Toivonen (s. 1987) on Hämeenkoskella työskentelevä kuvataiteilija.Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta Helsingistä.Kotimaan näyttelyiden ohella teoksia on ollut esillä Lontoossa Gallery 27:ssa ja Cork Street Galleryssä sekä Jeffrey Leder Galleryssä New Yorkissa.Toivonen on palkittu kahdesti Lontoon kansainvälisessä Cork Street Open Exhibition -taidekilpailussa.Teoksia on muun muassa Sara Hildénin Taidemuseon, Vantaan Taidemuseon ja Turun kaupungin kokoelmissa.Toivosella on vaimo ja yksi lapsi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut