Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?

Orimattilan Hennaan visioidun puutarhakaupunginosan uudisrakentaminen on lähtenyt verkkaisesti liikkeelle. Annika Pitkänen

Kohta on jo kolme vuotta siitä, kun silloinen liikenneministeri Anne Berner (kesk.) avasi juhlallisin menoin Suomen uusimman juna-aseman Orimattilan Hennassa, Lahden ja Keravan välisen oikoradan varressa.

Juhlatuulella olivat myös Orimattilan päättäjät. Uuden aseman odotettiin vauhdittavan tuntuvasti jo vuosia vireillä ollutta suunnitelmaa jopa 20 000 asukkaan asuttamiseksi likipitäen autiolle seudulle.

Vuodet ovat vierineet, mutta uutta puutarhakaupunginosaa ei Hennaan ole vielä syntynyt. Kaupunki on toki investoinut alueen kunnallistekniikkaan jo pitkälle toistakymmentä miljoonaa euroa, mutta asukasryntäys antaa yhä odottaa itseään.

Omakotitontteja on saatu kaupaksi vain kymmenkunta, joista puolen tusinaa on parhaillaan rakenteilla (ESS 5.8.). Alueelle kaavailtu ensimmäinen kerrostalo on edennyt vielä hitaammin. Kertaalleen käytyjä neuvotteluja aloitellaan uudelleen syksyllä.

Hennan omakotitonttien menekkiä on verottanut niiden pieni koko. Suurimmaksi kompastuskiveksi kasvun tiellä on silti osoittautunut palvelujen puute.

Kaupunki on sijoittanut Hennaan monen orimattilalaisen mielestä jo liiankin paljon vähiä rahojaan, joten on ymmärrettävää, ettei sinne ole ryhdytty kiireemmän kaupalla rakentamaan palveluja niiden käyttäjien loistaessa edelleen poissaolollaan. Yhtä ymmärrettävää silti on, jos eritoten lapsiperheet kaihtavat asettautumista alueelle, josta puuttuvat oma koulu ja päiväkoti.

Ilman palveluja muuttoryntäystä on turha odottaa.

Tämän tietäen Orimattila aikoo toki jatkaa selvityksiä palvelujen rakentamismahdollisuuksista tulevanakin syksynä. On silti selvää, etteivät pelkät selvitykset riitä potentiaalisille tontinostajille, vaan he kaipaavat varmempaa tietoa omien ratkaisujensa perustaksi.

Koviin odotuksiin peilaten kuulostaa oudolta, että Orimattila on tyytynyt markkinoimaan Hennaansa varsin vaatimattomasti. Liekö palvelujen puute kummitellut taustalla, kun Hennalle ei ole tehty edes omaa markkinointibudjettia.

Jatkossa markkinointiin kannattaa panostaa kunnolla, jos Orimattila oikeasti haluaa ylläpitää visiotaan uudesta ja uljaasta puutarhakaupunginosastaan. Vaikka Hennassa on nyt hiljaista, edellytykset vauhdikkaallekin kasvulle ovat olemassa alueen erinomaisen liikenteellisen sijainnin ansiosta.

Jos niin sanotusta Nurmijärvi-ilmiöstä tulee koronakriisin seurauksena totta, Hennakin voi olla niitä paikkoja, joihin ihmiset alkavat entistä hanakammin hakeutua asumaan ruuhkaisista keskuskaupungeista. Ilman riittävää palvelutarjontaa muuttoryntäystä on silti turha odottaa myöskään Hennaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.