Arrakosken kylän historia saatiin yksiin kansiin

Arrakosken kylän historiateos on ilmestynyt. -

Anne Honkanen

Arrakosken kyläyhdistys on julkaissut kyläänsä koskevan historiateoksen. Arrakosken elävä historia -kirja julkistettiin viime lauantaina Raittiustalon pihamaalla Padasjoen Arrakoskella.

Arrakosken kylän historia on ollut tiedotteen mukaan kirjava. Arrakoskea kuvaillaan kirjassa kyläksi, jossa maanviljely ja teollisuus kulkivat rinta rinnan, ja jossa raittiusliike oli sosiaalisen toiminnan sydän.

Teollisuuden myötä kylässä on aina ollut vaihtuvaa väestöä pysyvän viljelijäväestön rinnalla. Teollisuuden alku oli Arrakoskella varsin ruotsinkielistä keskellä suomenkielistä Hämettä. Vuorovaikutus oli silti tiivistä.

Vuonna 1900 perustettu raittiusseura oli alusta alkaen kaikkien yhteinen, vuosien mittaan ehkä hieman enemmän työväen kuin viljelijöiden, yhdistys.

Lantala Jukolan takana ja rajariita Niemistenkylästä Ruskealan isäntien kanssa – Jousan uusi kyläkirja kuljettaa lukijan menneisiin aikoihin

Arrakosken elävä historia -teos pohjautuu ammattilaisten kirjoittamiin artikkeleihin. Niitä on täydennetty lyhyillä kyläläisten muisteluilla, haastatteluilla ja henkilöhistorioilla sekä runsaalla valokuva-aineistolla, jonka hankkimisessa kirjan kokoajat kertovat nähneensä paljon vaivaa.

Artikkeleita ovat kirjoittaneet Antti Malinen, Ari Pelkonen, Minna Perälä, Hannu Tukia ja Seppo Unnaslahti. Heistä tutkijatohtori Antti Malinen Tampereen yliopistosta on omaan tutkimukseensa liittyen tuonut kirjaan mukaan elävää kuvausta nimenomaan lasten ja nuorten elämästä kylässä.

Kirjan on toimittanut kustannustoimittaja Tuomo Tamminen.

Kirjan on taittanut Päivi Liikamaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut