Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta

Poliisin työpanosta vähennettiin koronapandemian aikana liikennevalvonnasta ja se näkyy tilastoitujen liikennerikkomusten laskuna. Harri Teitto

Oskari Valtonen

Huumausainerikosten ja törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten lukumäärä nousi tuhdisti Hämeessä alkuvuonna viime vuoden lukuihin verrattuna, selviää poliisin maanantaina julkaisemista tilastoista.

Tammi–kesäkuun välillä Hämeen poliisin tietoon tuli yhteensä 24 551 rikosta. Se on lähes 13 prosenttia vähemmän kuin alkuvuonna 2019.

– Koronapandemia ei tehnyt selkeää poikkeamaa rikoslakirikosten kokonaismääriin 2019 alkuvuoteen nähden, vaikka kevään aikana oli rajujakin vaihteluja viikkotasolla, poliisin tiedotteessa todetaan.

Keväällä Hämeen poliisin resursseihin vaikutti etenkin Uudenmaan sulku.

Hämeen poliisin tietoon tuli alkuvuonna kaikkiaan 861 pahoinpitelyrikosta, mikä oli noin kymmenen prosenttia vähemmän viime vuoteen nähden.

Päijät-Hämeessä kirjattiin kuitenkin 20 törkeää pahoinpitelyä enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi yli 30 prosenttia koko Hämeen seudulla.

Tapon yrityksistä kirjattiin kymmenen ilmoitusta, ja näistä kuusi oli Päijät-Hämeestä.

Yleisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt vähenivät noin viidenneksellä. Yksityisellä paikalla tapahtuneita pahoinpitelyitä kirjattiin lähes sama määrä kuin vuotta aikaisemmin.

Huumausainerikokset kasvoivat Hämeessä yhteensä 25,6 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Eniten kasvoivat perusmuotoiset huumausainerikokset ja huumausaineiden käyttörikokset. Poliisin mukaan huumerattijuopumusten määrän nousu selittää osaltaan kasvua.

– Myös muun liikkumisen vähentyessä huumausainekauppaa tehneet jatkoivat liikkumistaan, jolloin heidän tekemiseen liittyviä havaintoja oli helpompi tehdä, kerrotaan tiedotteessa.

Liikennerikkomuksissa oli peräti yli 36 prosentin verran laskua. Luku johtuu kuitenkin varsin yksinkertaisesta syystä: poliisin työpanosta suunnattiin koronapandemian aikana muualle liikennevalvonnasta.

Törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset lisääntyivät huomattavasti. Ilmoituksia tehtiin 214, mikä on yli 50 prosenttia enemmän alkuvuoteen 2019 verrattuna.

Vaikka koronarajoitusten aikana poliisi ei toteuttanut massapuhallutuksia, rattijuopumuksesta jäi kiinni 726 epäiltyä. Se on noin kahdeksan prosenttia enemmän kuin alkuvuonna 2019.

Rikoslakirikosten selvitysaste oli 51,8 ja väkivaltarikosten 92,9 prosenttia. Poliisin tiedotteen mukaan edellistä voidaan pitää olosuhteisiin nähden hyvänä ja jälkimmäistä erittäin korkeana tasona.

Hämeen poliisin käsittelemät lupa-asiat vähenivät yli 40 prosenttia. Koronaviruksen takia poliisin lupapalvelupisteitä suljettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.