Selvityshenkilö: Suomeen kulttuurialojen eettisiä kysymyksiä käsittelevä toimielin

Selvityksen vastaanottaneen tiede- ja kulttuuriministerin Hanna Kososen mukaan selvityksen ehdotukset ovat selkeitä asiassa, joka on vaikea. Paula Pohjamo

Anne Honkanen

Suomeen tulisi perustaa kulttuurialojen eettinen toimielin ja sijoittaa se Taiteen edistämiskeskuksen yhteyteen, ehdottaa selvityshenkilö Jukka Liedes.

Eettinen toimielin olisi itsenäinen ja riippumaton. Sen tehtävänä olisi muun muassa taiteen ja kulttuurin alojen eettisten periaatteiden ja ohjeiden kokoaminen sekä eettisten kysymysten käsittely. Ehdotus luovutettiin tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle (kesk.) maanantaina.

– Selvityshenkilön näkemykset ja ehdotukset tässä vaikeassa asiassa ovat selkeitä. Niiden pohjalta voidaan edetä ja saada kulttuurin alan eettisten kysymysten kohtaamiselle nykyistä pitävämpi pohja. Erityisen tärkeää on saada aikaan tehokkaat menettelytavat, joilla ongelmia ehkäistään jo ennalta, ministeri Kosonen korostaa tiedotteessa.

Liedeksen mukaan toimielimen tärkein tehtäväalue olisi ennaltaehkäisevä, mutta tehtäviin kuuluisi myös epäeettisiksi väitettyjen toimien ja käytäntöjen jälkikäteinen käsittely ja tutkinta. Toimielin kokoaisi kulttuurin alan eettiset periaatteet ja ohjeet, tekisi niitä tunnetuksi ja käsittelisi eettisiä kysymyksiä.

Ehdotuksen mukaan eettisen toimielimen toimivalta olisi luonteeltaan ohjaavaa. Sille voisi kannella tai tehdä valituksia yksittäisissä tapauksissa, mutta sen päätökset olisivat suositusluontoisia.

Toimielimessä olisi neuvosto ja suppea sihteeristö, jonka muodostaisivat pääsihteeri, kaksi asiantuntijavirkamiestä ja avustava henkilö. Toimielimen vuosittainen rahoitustarve olisi arviolta 400 000–470 000 euroa, joka sisältyisi Taiteen edistämiskeskukselle vuosittain valtion talousarviossa osoitettavaan määrärahaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut