Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat

Kimolan kanavan sululle ensimmäiset veneet pääsivät suunnitellusti kello 10. Moises Garibay

Johanna Tenovirta

Tunnelma on mahtava. Hyvä, että vihdoin kanava aukeni. Näin Kimolan kanavalla paikalla olevat veneilijät kommentoivat tunnelmia kello 10 auenneella kanavalla.

Kimolan kanavan avautuminen sai veneilijät liikkeelle jo eilen sunnuntaina. Innokkaimmat veneilijät ovat olleet eilisestä lähtien odottamassa Kimolan kanavan avautumista. Yksi heistä oli Ari Vilamaa.

– Tulimme sunnuntaina paikalle noin kello 20. Toinen vene tuli tuntia myöhemmin.

Kahden jonottamassa olevan veneen lisäksi paikalla ei ensin ollut samalla puolella muita veneitä. Aamun mittaan veneitä kertyi paikalle kymmenkunta.

Sulun auettua ensimmäiseksi liikkeelle lähti Järvipelastusaseman vene.

– Väkeä on mahdottoman paljon, rinne ja sulun molemmat puolet ovat täynnä, kertoo Kouvolan Sanomien toimittaja Jyri Turunen paikan päältä.

Kanavalle ja sen ympäristöön kokoontui satamäärin yleisöä. Moises Garibay
Vilamaan veneessä päivystävä Luffe jää historian kirjoihin ensimmäisenä Kimolan kanavan sulut ylittävänä koirana. Ari Vilamaa

Paikalla kanavan avaamista seuraa myös kuunsankoskelainen Valto Koski, joka on ollut keskeinen henkilö kanavanhankkeessa.

– Olihan se liikuttava hetki, kun ensimmäiset veneet lähtivät liikkeelle. Siihen nähden kuinka paljon asiaa on vastustettu ja, kuinka paljon siihen on pantu paukkuja, tämä on mieletön tunne.

Koski muistuttaa, että kanavan kunnostaminen on ollut myös ympäristöteko.

– Kun mietitään, missä kunnossa kanava oli ja minkälaista vettä kouvolalaiset ovat Pyhäjärvestä saaneet. Nyt tilanne varmasti muuttuu.

Ensimmäisenä kanavan ylitti Järvipelastusseuran vene. Moises Garibay

Eduskunnassa sisävesiliikenteen kehittämistyöryhmä perutettiin vuonna 1995. Koski oli jo tuolloin mukana. Kun rahoituspäätös vihdoin tuli, hanke alkoi näyttää toteutuvan.

– Vieläkään ei oikein ymmärretä, mitä mahdollisuuksia tämä tuo tälle alueelle.

Kosken mukaan kanavan työryhmä on ehdottanut ravintolan sekä vesi- ja tankkauspisteen perustamista paikalle.

– Veneilijöille tämä on melkoinen melkoinen tapahtuma. Kaikki toimii hienosti.

Ari Vilamaan lisäksi jonossa on toinen vene. Kanavan sulun yläpuolella veneitä on kaksi. Vilamaan kaverina veneessä matkustaa Luffe, jonka mukaan venekin on nimetty. Ari Vilamaa

Ari Vilamaan mukana matkustaa myös venekoira Luffe. Sen mukaan Vilamaa on nimennyt myös veneensä.

Ari Vilamaa ohjasi veneensä jonoon sunnuntaina illlalla. Ari Vilamaa
Ensimmäiset veneet sululla. Moises Garibay

Juttua päivitetty 3.8. kello 10.10 ajantasaisemmilla tiedoilla ja kello 10.56 Valto Kosken haastatelulla. Lisätty kuvia kello 11.56.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.