ESS:n kysely: yli puolet haluaisi maskipakon, suuriin joukkotapahtumiin haluaa vain harva

Vastaajat kaipasivat maskipakkoa erityisesti julkisiin liikennevälineisiin. Vastauksissa näkyi myös jakoa huolestuneempiin ja huolettomampiin.

Marjaana Lahola

Elokuun alussa lieventyvistä kokoontumisrajoituksista huolimatta valtaosa ESS:n verkkokyselyyn vastaajista ei innostu suuriin joukkotapahtumiin osallistumisesta. Kyselyyn vastattiin lyhyessä ajassa 611 kertaa.

Moni vastaaja huomautti, ettei halua ottaa riskiä tai koe tapahtumia turvallisiksi.

– Joukkotapahtumissa käyminen on taudin vapaaehtoista hakemista ennen kuin rokote on keksitty, kuvaili yksi vastaaja.

Myös turvavälien pitävyyttä tapahtumissa epäiltiin, ja jotkut vastaajat ottivatkin turvavälit ehdoksi osallistumiselleen.

Myös tapahtumapaikalla oli merkitystä, samoin kuin sillä, kiinnostaako tapahtuma.

– Riippuu missä järjestetään. Johonkin ulkoilmatapahtumaan voisi osallistuakin, muttei mihinkään sisällä tapahtuvaan, yksi vastaaja kirjoitti.

Hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen: Turvavälit ja käsidesit unohtuvat nyt monilta, vaikka lipsuiluun ei olisi varaa

Osa vastaajista kertoi, etteivät muutenkaan osallistuisi suuriin tapahtumiin, tai ettei kiinnostavia tapahtumia ole.

Kyselyssä kysyttiin myös suhtautumista maskipakkoon sekä sitä, kuinka usein vastaajat käyttävät kauppareissulla kaupan käsidesiä.

Vastauksissa näkyy myös jakoa huolestuneempiin ja huolettomampiin ihmisiin. Esimerkiksi ihmisistä, jotka olisivat valmiita osallistumaan suuriin joukkotapahtumiin, 80 prosenttia vastusti maskipakkoa, kun taas tapahtumia välttelevistä maskipakkoa vastusti 39 prosenttia. Tapahtumiin osallistuvia oli toki paljon vähemmän kuin muita.

Johonkin ulkoilmatapahtumaan voisi osallistuakin, muttei mihinkään sisällä tapahtuvaan.

Vastaus ESS:n kyselyyn

Kaupan käsidesiä aina tai usein käyttävät taas suhtautuivat kriittisemmin tapahtumiin osallistumiseen ja kaipasivat useammin maskipakkoa kuin ne, jotka käyttivät kaupan käsidesiä harvoin tai ei koskaan.

Vastaukset eivät toki kerro lopullista totuutta vastaajien käsihygieniasta, sillä käytössä voi olla esimerkiksi oma käsidesi, minkä jokunen vastaaja mainitsikin.

Kun ihmisiltä kysyttiin, missä maskipakko pitäisi olla, jostakin syystä "ei missään" -vaihtoehdon valitsi vain joka neljäs, kun kysymyksessä mahdollisesta maskipakosta Suomeen vastustajia oli 44 prosenttia.

"Pakkohan sen on tulla" – Lahden torilla oltiin montaa mieltä siitä, pitäisikö Suomessa olla maskipakko tai -suositus

Eniten kannatusta saivat maskipakko julkisissa liikennevälineissä, yleisötapahtumissa ja julkisissa sisätiloissa. Kysymyksessä kysyttiin vain pakosta, vastausvaihtoehtona ei ollut suositusta.

Osa on jo käyttänyt kasvomaskia. Käyttötilanteet olivat erilaisia: esimerkiksi joukkoliikennevälineet tai lentoasema, kaupat, lääkärin vastaanotot, virastot tai oma työpaikka. Jotkut mainitsivat käyttävänsä maskia esimerkiksi hoiva- tai palvelukodissa vieraillessa tai aina yleisillä paikoilla.

Asiakkaille tarjottavan käsidesin kulutus kaupoissa on vähentynyt sitten epidemian alun

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.