Kimolan kanava avautuu veneilijöiden käyttöön – "Nyt odotus palkitaan"

Yhtenäinen vesitieyhteys yltää Kouvolasta aina Kansallisveden koillisosaan Pielavedelle saakka. Lukas Pearsall

Oskari Valtonen

Kimolan kanava avautuu vesiliikenteen käyttöön maanantaina 3. elokuuta kello 10, tiedottaa Väylävirasto.

Kanava muodostaa täysin uuden vesireitin Päijänteeltä Kouvolaan. Sen oli tarkoitus avautua jo heinäkuussa, mutta avautuminen viivästyi sulkurakenteiden rakentamisen loppuvaiheessa teknisten haasteiden takia.

– Vaikka kanava on näyttänyt valmiilta jo jonkin aikaa, ei teknisissä testauksissa ole voitu ottaa oikoreittiä. Sulkuporttien toimivuuden varmistaminen vei jonkin verran ennakoitua pidempään, mutta nyt odotus palkitaan, kun uusi vesireitti otetaan käyttöön, kertoo Väyläviraston projektipäällikkö Harri Liikanen tiedotteessa.

Yhtenäinen vesitieyhteys yltää Kouvolasta aina Kansallisveden koillisosaan Pielavedelle saakka.

Kanavayhteys ja läheisten satamien kehittäminen lisäävät Heinola–Iitti–Kouvola-alueen veneilymahdollisuuksia. Lisäksi ne kytkevät seudun vesistöt keskiseen Järvi-Suomeen.

Väyläviraston tiedotteen mukaan kanavan 70-metrinen veneilytunneli ja poikkeuksellisen korkea 12 metrin sulutuskorkeus ovat ainutlaatuisia Suomessa. Kanavan sulun ihailemiseen on tehty näköalatasanne.

– Kanava on työllistänyt paikallisia ja tuonut alueelle sitä kautta myös lisää elinvoimaa. Uusi reitti avaa mahdollisuudet veneilyn lisääntymiselle ja myös matkailulle tilaisuuden luoda ja kehittää uudenlaisia palveluita. Onhan kanava jo itsessään hieno nähtävyys jylhine maastoineen, jonne voi tulla pistäytymään ja samalla käydä vaikkapa läheisellä luontopolulla, toteaa Kouvolan kaupungin rakennuttajapäällikkö Antti Nyberg tiedotteessa.

Uusi reitti avaa mahdollisuudet veneilyn lisääntymiselle ja myös matkailulle tilaisuuden luoda ja kehittää uudenlaisia palveluita.

Rakennuttajapäällikkö Antti Nyberg

Kimolan entinen puunuittokanava kunnostettiin vesiliikenteen käyttöön Väyläviraston, Kouvolan, Iitin ja Heinolan yhteishankkeessa.

Noin 5,5 kilometriä pitkän kanavan muutostyöt aloitettiin vuonna 2018. Kahden viime vuoden aikana kanavaa on ruopattu ja levennetty. Siihen tehtiin veneliikenteen vaatimat eroosiosuojaukset ja kanavan vanha uittotunneli louhittiin sekä lujitettiin.

Vanha nippunosturin paikalle rakennettiin venesulku. Lisäksi uusittiin kanavan ylittävät Kimolan ja Taipaleen sillat.

– Tämä on ollut mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen hanke myös tekijöilleen, projektipäällikkö Liikanen kertoo tiedotteessa.

Hankkeen kustannusarvio on 20,8 miljoonaa euroa. Valtion rahoitusosuus siitä on kaksi kolmasosaa ja Kouvolan, Iitin ja Heinolan yhteensä kolmasosan. Valmistunut kanava jää Kouvolan kaupungin omistukseen.

Kimolan kanavan aukeaminen viivästyy taas

Kimolan kanava

Tekniset tiedot

Kanavan pituus 5,5 km

Sulutuskorkeus 12 m

Vesiväylä tunnelissa 70 m

Väylän leveys 14 m

Leveys sulun lähellä 12 m

Kulkusyvyys 1,8 m

Venesulun pituus 35 m

Venesulun leveys 8 m

Siltojen alituskorkeus 4,8 m

Kimolahden silta 4 m

Lähde: Väylävirasto

Iitin ihmekylässä rakennetaan kyläkeskusta omin voimin ja varoin. Kylän uusin toteutunut ponnistus on Ville Piston, 33, avaama rantakahvila ja -ravintola: "Halusin tehdä töitä kotikylässä"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuntaliitto: päätöstä yhteisyrityksestä ei saada aikaiseksi, jos lahtelaiset äänestävät vastaan
 2. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan, mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 3. 31 rattijuoppoa jäi kiinni Hämeen poliisin tehovalvonnassa
 4. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 5. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"
 6. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 7. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 8. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä
 9. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 10. Kymiringillä järjestetään tänä vuonna vielä kolme moottoriurheilukilpailua – Porschet radalle tulevana viikonloppuna
 11. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 12. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 13. Näppis: Kysyin jo keväällä, kuka ne käytetyt maskit siivoaa, kun niitä on jo nyt kulkuväylien varrella, samoin hanskoja kauppojen pihoilla ja muualla.
 14. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 15. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 2. Fingerpori 3.8.2020
 3. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 4. Fingerpori 4.8.2020
 5. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 6. Nainen kuoli nokkakolarissa Heinolassa - henkilöauto ja kuorma-auto törmäsivät Nelostiellä
 7. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 8. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 9. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 10. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 11. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 12. Viivi ja Wagner 3.8.2020
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 15. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.