Kesäkuun työttömyysluvut: Lahdessa ja Heinolassa yhä vaikeaa

Hämeessä te-toimistoon ilmoitettiin kesäkuussa runsaasti muun muassa uusia rakennus- ja korjausalan työpaikkoja. Colourbox

Kari Anttinen

Hämeessä oli kesäkuun lopussa lähes 1 500 työtöntä työnhakijaa vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan, kertoo ely-keskus. Työttömiä oli kaikkiaan 24 430.

Toukokuusta työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi 8,4 prosenttia. Kasvu johtui oppilaitoksista valmistuneiden nuorten tulosta työmarkkinoille ja joidenkin määräaikaisten työsuhteiden päättymisestä kesän ajaksi.

Kokonaistyöttömyyden laskun lisäksi myös nuorten työttömien määrä väheneminen jatkui Hämeessä kesäkuussa. Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli yli 300 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu sen sijaan jatkui. Yli vuoden työttömänä olleita oli kesäkuun lopussa 766 enemmän kuin vuosi sitten.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Hämeessä kesäkuun lopussa 13,8 prosenttia, mikä on 0,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten. Hämeen työttömyysaste alitti koko maan työttömyysasteen, joka oli kesäkuun lopussa 13,9 prosenttia.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Hämeessä te-toimistoon kesäkuun aikana 2 485. Se on yli 600 eli peräti 36,4 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa. Eniten uusia avoimia työpaikkoja oli asiantuntijoiden (611), palvelu- ja myyntityöntekijöiden (591) sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden (415) ammattiryhmissä.

Päijät-Hämeen kunnista työttömyysaste oli edelleen korkein Lahdessa (17,4) ja Heinolassa (15,6 prosenttia). Yhdessäkään kunnassa ei päästy alle 10 prosentin työttömyysasteeseen. Lähimpänä olivat kesäkuussa Sysmä (10,6) ja Hollola (10,9 prosenttia).

Hämeessä tilanne oli valoisin Hausjärvellä (7,7), Lopella (8,0) ja Hattulassa (8,4 prosenttia).

Suurten kaupunkien korkein työttömyysaste oli kesäkuun lopussa Joensuussa (19,8) ja Tampereella (19,3 prosenttia). Lahden työttömyysaste oli selvästi alempi kuin Jyväskylässä, Turussa ja Oulussa.

Työttömyysaste on alentunut vuoden vaihteesta vain Lahdessa, Kouvolassa, Porissa ja Kuopiossa. Lahden työttömyysaste oli kesäkuun lopussa prosenttiyksikön alempi kuin vuosi sitten.

Kasvua on vastaavasti ollut eniten Tampereella ja pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa. Helsingin työttömyysaste (13,5 prosenttia) läheneekin jo koko maan keskiarvoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman tilauksen
 2. Auto paloi parkkipaikalla Lahden Ahtialassa - poliisi otti kiinni kolme henkilöä
 3. Lahden vuokramarkkinat ylikuumenivat pahasti, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 4. Päihtyneet autoilijat työllistivät poliisia Lahdessa keskiviikkona
 5. Kuvagalleria: Jää innoitti Etelä-Suomen Sanomien lukijoita – katso kuvat
 6. Nimeä ja paikkaa vaihtanut Mukkulan Toimari tarjoaa nyt aamupuuroa, lounasta ja mediakeskuksen
 7. Tarja Koljosen Esalainen: Räpelsi puhelinta kokouksessa ja suu käy koko ajan - näin koulujen Wilma-merkinnät toimisivat myös töissä
 8. Lukijalta: Lahti halusi jatkaa ensihoidon kulujen kohtuutonta jakoa kuntien kesken
 9. Turvapaikanhakija pätkätyössä, tunneista tai euroista ei pidetty kirjaa – kertoi anelleensa palkkasaataviaan
 10. Lahtelaislähtöinen vuoristo-opas Ode Siivonen viihtyy lumella Alpeilla ja Antarktiksella – maaliskuussa hänet nähdään uudessa tv-sarjassa
 11. Näppis: Lahen keskusta on harjujen välissä montussa. Kun rakennatte Rantakartanon, ilma-aukko Veskulta umpeutuu ja keskustan ilma tulee olemaan huono aina! Tulee Grey city !
 12. Katupölykausi alkoi jo – näin vähennät altistusta: "Ulos kannattaa lähteä mieluummin päivällä"
 13. Pääkirjoitus: Faktat tarpeen koronaviruksesta
 14. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 15. Tänään selviää, onko Suomessa uusi koronavirukseen sairastunut - lue yön uutiskooste

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.