Poliisi huolestui: mopojen virittely karannut käsistä, jopa moottoreita on vaihdettu tehokkaampiin

Kari Anttinen

Kari Anttinen

Mopojen virittely on poliisin mukaan lähtenyt Itä-Uudellamaalla lapasesta. Nuoret ovat virittäneet mopoja niin paljon, että ne vastaavat teholtaan moottoripyöriä.

Mopojen pakoputkien rakenteita on muutettu tai pakoputki on poistettu kokonaan. Myös mopon moottori on saatettu vaihtaa tehokkaampaan, kertoo poliisi tiedotteessa.

- Mopojen virittäminen on laitonta ja aiheuttaa häiriötä ja vaaraa niin mopon kuljettajalle itselleen kuin muille tienkäyttäjille. Pahimmassa tapauksessa nuori ei kykene hallitsemaan viritettyä mopoa ja seurauksena voi olla vakava loukkaantuminen tai kuolema, painottaa komisario Asko Sartanen.

Sartanen huomauttaa myös, että jos poliisi tapaa vaarallisesti viritetyn mopon liikenteessä, voidaan nuori kuljettaja määrätä ajokieltoon.

- Ajokielto voi myös tänä päivänä olla varsin pitkä, eli jos nuori määrätään ajokieltoon 17-vuotiaana, voi hänen B-ajokorttinsa saaminen viivästyä, Sartanen sanoo.

- Mopojen virityksen yhteydessä myös jarrujen toimintaa on saatettu muuttaa. Olemme törmänneet liikenteessä mopoihin, joiden etujarrut on saatettu poistaa kokonaan.

Poliisi muistuttaa, että lasten vanhemmilla ja huoltajilla on vastuu ja velvollisuus huolehtia siitä, että nuorille hankitut ajoneuvot ovat lakien ja asetusten mukaisia.

Hämeessä viritetyillä mopoilla ei ole ajeltu poliisia vastaan mitenkään erityisen paljon, kertoo ylikomisario Jouni Takala. Virittäjiä on ollut liikenteessä aina, mutta ilmiö ei Takalan mukaan ole tänä kesänä yleistynyt.

Poliisin suhtautuminen viritettyihin menopeleihin on tapauskohtaista, kertoo Takala. Rakenteellisilla muutoksilla mopo muuttuu helposti moottoripyöräksi, josta on maksettava ajoneuvoveroa. Myöskään mopokortti ei enää riitä.

- Puuttuminen on lievää, jos skootteri kulkee vähän yli sallitun nopeuden.

Onnettomuuksia, jossa osapuolena on viritetty mopo, tulee Hämeen poliisin tietoon hyvin vähän. Jos vahinko sattuu, kuski nuolee haavansa usein itse, sanoo Takala.

Kello 14.40 lisätty Hämeen tilanne ja ylikomisario Jouni Takalan kommentit.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Lahdessa on paljon nuoria, joilta kukaan ei kysy, mitä kuuluu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut