Marjamättäillä voi nyt tehdä mukavan tilin – kansallinen haaste kannustaa suomalaisia metsiin

Suomalaiset popsivat vuodessa keskimäärin kahdeksan kiloa luonnonmarjoja henkeä kohti. Juha Poutanen

ESS

Ulkomaisten poimijoiden maahantulon epävarmuus uhkaa tänä kesänä luonnonmarjojen talteenottoa. Maa ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n, Suomen Kylät ry:n ja ProAgrian Töitä Suomesta -palvelu kannustaakin muun muassa Arktiset Aromit ry:n ja Suomen 4h-järjestön kanssa suomalaisia marjatalkoisiin.

Suomen metsissä kypsyy kesäisin arviolta 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjaa. Sadon arvo on satoja miljoonia euroja. Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia luonnonmarjoista jää kuitenkin poimimatta.

Kansallisessa marjanpoimintahaasteessa kannustetaan suomalaisia haastamaan toisiaan metsään. Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtajan Birgitta Partasen mukaan luonnonmarjat ovat kansallisaarteemme, joita popsimme vuodessa keskimäärin kahdeksan kiloa henkeä kohti. Ne ovat myös tärkeä elintarviketeollisuuden raaka-aine.

– Jos esimerkiksi kaikki 15–64-vuotiaat keräisivät kukin yhden ylimääräisen sangollisen marjoja myyntiin, talteenotto olisi turvattu, sanoo Partanen kampanjatiedotteessa.

Itse kerätyt luonnontuotteet voi myydä pääsääntöisesti verovapaasti, muistutetaan kampanjahaasteessa. Lähintä ostopistettä voi etsiä esimerkiksi kampanjan ostopistehausta.

Haun kautta löytyvät myös sotkamolaisen Marjexin alkuviikolla julkistamat marjojen vastaanottopisteet. Yritys kertoi avaavansa lähes sata marjojen vastaanottopistettä eri puolilla Suomea, muun muassa Hartolassa, Sysmässä ja Vääksyssä.

Sotkamolaisyritys tempaisee saadakseen marjat metsistä - poimijoille avataan lähes sata vastaanottopistettä

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut