Lahden eteläisen kehätien rakentaminen täyttää ympäristövaatimukset – pohjavesiä suojataan erityisen tarkasti

Rakentamisessa seurataan lisäksi muun muassa tärinää, melua ja lepakoiden esiintymistä.

Vt 12 Lahden eteläisen kehätien rakentamiselle on laadittu ympäristönseurantaohjelmia. Arkistokuva. Sami Kuusivirta

Elina Hanhirova

Lahden eteläisen kehätien rakentamiselle on laadittu useita ympäristönseurantaohjelmia. Veteen ja etenkin pohjaveteen liittyvät seurannat ovat avainasemassa, kerrotaan Väyläviraston tiedotteessa.

Vesien käyttöä ja rakentamista ohjaa vesilaki. Jokainen kehätielle rakennettu vesistön ylittävä siltapaikka vaatii vesilain alaisen luvan aluehallintavirastolta. Hollolan pään rakentamisessa pääroolissa ovat olleet vesistöt ja Lahden päässä pohjavedet.

Rakentamisessa seurataan lisäksi monia muita ympäristöön liittyviä aiheita, kuten tärinää, melua ja luontodirektiivejä, joihon liittyen esimerkiksi lepakoiden, saukkojen ja liito-oravien esiintymistä.

Rakennettaessa tai parannettaessa vesistön ylittävää siltaa alla virtaavaa vettä tutkitaan ylävirran ja alavirran puolella noin 200 metriä rakennettavasta sillasta. Tutkittaessa vedestä selvitetään lähtötilanteen ja rakentamisen aikainen sameus, kiintoainepitoisuus, näkösyvyys, pH, sähkönjohtavuus sekä kokonaisfosfori ja -typpi. Vähäjoensillan ja Koivusillanjoen osalta tutkittiin myös ammonium-, nitriitti-, ja nitraattitasot.

Yhtenä tavoitteena valtatie 12 siirrossa uudelle eteläisemmälle reitille on pienentää pohjaveden pilaantumisriskiä tärkeällä Lahden pohjavesialueella.

– Uusi kehätie on rakennettu niin, että kehätien alla olevat pohjavesialueet ovat asianmukaisesti suojattuna. Pilaantumisvaaran lisäksi seuraamme mahdollista maaperän painumista, joka voisi vaikuttaa muun muassa alueella sijaitseviin rakennuksiin. Rakennusten painaumia ei ole todettu yhtäkään, sanoo pohjavesigeologi Katriina Keskitalo VALTARI-allianssin AFRY Finland Oy:stä tiedotteessa.

Vesistö- ja pohjavesiseurannan lisäksi seurattiin myös pintavettä. Hankkeessa on vielä kesken melusuojien rakentaminen.

– Useimpien kohteiden seuranta ulottuu hankkeen alkamisesta sen päättymiseen. Esimerkiksi tärinää seurataan aktiivisesti suurien kohteiden louhinnan yhteydessä. Seurattavien kohteiden joukossa on kuitenkin poikkeuksia. Muun muassa meluvallien seuranta saattaa jatkua jopa viisi vuotta. Suurin osa seurannoista on jo voiton puolella, sanoo Keskitalo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 6. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 7. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 8. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 9. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 10. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 11. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 14. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 15. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.