"Minun Suomessani huivipäinen musta voi luottaa poliisiin"

Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtaja Maryan Abdulkarim. Lehtikuva/Roni Rekomaa

STT

Somalialaistaustainen kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim kertoo, että ihmisiä pysäytetään Suomessa vain ja ainoastaan ihonvärin perusteella valitettavan paljon. Hänen mukaansa poliisi syyllistyy syrjivään etniseen profilointiin.Poliisi näkee asian täysin toisin.

– Syrjivä etninen profilointi on ehdottomasti kielletty. Sitä ei saa tehdä missään poliisi- tai viranomaistoiminnassa, sanoo puolestaan komisario Henri Helminen Helsingin poliisilaitokselta.

Viime vuonna uudistetun ulkomaalaislain tarkoituksena on estää laitonta maahantuloa tai oleskelua, kuten esimerkiksi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista katoamisia tai maahantulokiellossa olevien ihmisten päätymistä Suomeen.

Ulkomaalaisvalvonta ja erityisesti etninen profilointi nousivat keskustelunaiheeksi alkukuusta, kun muusikko Musta Barbaari eli James Nikander kertoi sosiaalisessa mediassa hänen perheensä kohtelusta ja arvosteli Helsingin poliisin ulkomaalaisvalvontaa kovista otteista. Nikanderin mukaan hänen äitinsä ja sisarensa päätyivät poliisin rautoihin vailla selitystä.

Helsingin poliisin toimista on menossa esitutkintalain mukainen alustava selvitys, eikä poliisi ole ottanut Nikanderin perheen tapaukseen julkisesti kantaa.

Ulkomaalaislaissa todetaan, että valvontatoimenpide ei saa perustua pelkästään tai ratkaisevassa määrin henkilön todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään.

Abdulkarimin näkemys on selkeä.

– Ihmiset pitävät nöyryyttävänä, kun heitä pysäytetään kadulla etnisen profiloinnin vuoksi. Se tuntuu mielivaltaiselta ja on todella iso ongelma, eikä mitenkään edistä yhteiskunnan yleistä rauhaa ja järjestystä.

Helminen vertaa ulkomaalaisvalvontaa liikenneratsioihin, joissa puhallutetaan huomattava joukko selviä kuskeja, koska massasta yritetään seuloa rattijuoppoja. Ulkomaalaisvalvonnalla halutaan estää maassa laittomasti olevat ja siksi henkilöllisyytensä ja maassaolonsa oikeuden voi joutua todistamaan sellainenkin, joka on joko Suomen kansalainen tai Suomessa asianmukaisin perustein.

Helmisen kokemukset käytännön valvontatilanteista ovat pääosin myönteisiä.

– Ihmiset ymmärtävät, että poliisi tekee sille säädettyä tehtävää. Siinä ohessa käydään hyvinkin fiksuja ja sivistyneitä keskusteluita sekä valvonnasta että viranomaisen toiminnasta.

Helminen huomauttaa, että ulkomaalaisvalvonnan kohteeksi joutuneet saattavat jopa ilahtua myönteisesti.

– Ihan tämmöisiä kommentteja on kuultu, että on vaikea uskoa poliisin olevan tosissaan tämän asian kanssa, kun me hymyssä suin ja hyvässä yhteistyössä tätä asiaa käydään läpi.

– Me pyrimme ulkomaalaisvalvonnassa aitoon ja oikeaan dialogiin, jossa nousee esiin neuvonta, yhteistyö ja yhteiskunnan tunnetuksi tekeminen.Abdulkarimin todellisuus on toinen ja hän haastaa poliisin muuttamaan käytäntöjään.

– Jos meillä poliisi ansaitsee isossa kuvassa luottamuksen, toivoisin, että sillä olisi kunnianhimoa ansaita kaikkien luottamus. Että se tekisi työtä niin, että me kaikki kokisimme Suomen poliisin olevan joka ikistä varten.

– Haluan elää Suomessa, jossa huivipäinen musta henkilö voi luottaa, että poliisi toimii asiallisesti ja kohtelee minua yhtä hyvin kuin ketä tahansa muuta.

Ulkomaalaisrikkomus

Teosta voi saada sakkoja

– Ulkomaalaisrikkomus voi tarkoittaa esimerkiksi maassa oleskelua ilman vaadittavia asiakirjoja.– Ulkomaalaisrikkomukseen voi syyllistyä myös, jos tekee töitä ilman oikeutta siihen.– Ulkomaalaisrikkomus on kyseessä myös, jos ihminen ei noudata ilmoittautumisvelvollisuutta tai anna muita tarvittavia tietoja oleskelustaan.– Myös tahallinen maahantulo maahantulokiellon aikana lasketaan ulkomaalaisrikkomukseksi.– Ulkomaalaisrikkomuksesta voi saada sakkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 6. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 7. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 8. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 9. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 10. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 11. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä – kuljettaja loukkaantui, autosta löytyi huumausainetta
 12. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 13. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 14. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 15. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.