Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Ulkomaalaisrikkomusten määrät eivät ole toistaiseksi nousseet

Tilastoidut ulkomaalaisrikkomusten määrät eivät ole jatkaneet nousuaan vuoden 2013 jälkeen, selviää poliisin tiedoista. Ulkomaalaisrikkomus tarkoittaa esimerkiksi tahallista oleskelua maassa ilman asiakirjoja, elinkeinon harjoittamista oikeudetta, ilmoittautumisvelvoitteen laiminlyöntiä tai tahallista maahantuloa maahantulokiellon aikana.

Vuonna 2013 poliisin tilastoimat ulkomaalaisrikkomukset lisääntyivät yli 400:lla. Sen jälkeen rikkomukset ovat vähentyneet asteittain, ja viime vuonna tilastoituja rikkomuksia oli enää vajaat 1 800.

Poliisitarkastaja Jukka Hertell Poliisihallituksesta uskoo, että lisääntyneet kielteiset turvapaikkapäätökset näkyvät myöhemmin myös lisääntyneinä ulkomaalaisrikkomuksina.

– Uskon, että tässä menee joitakin kuukausia. Suurin osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista kuitenkin valittaa siitä. Määrät varmaankin lisääntyvät, kun valitusprosessit saadaan päätökseen, Hertell sanoo.

Tämän vuoden aikana ulkomaalaisrikkomuksia on toistaiseksi kirjattu hieman yli 700.

Valvonnan määrä ei selitä tilastovaihteluita, uskoo Hertell. Esimerkiksi vuonna 2011 ulkomaalaisvalvontaa on tehty enemmän kuin vuonna 2013. Tästä huolimatta vuonna 2013 ulkomaalaisrikkomuksia on havaittu enemmän.

Hertellin mukaan kattavaa tilastoa ulkomaalaisvalvonnasta on vaikea saada, koska sitä tehdään osana peruspoliisityötä, kuten rikostutkinnan, hälytystehtävien tai liikenteenvalvonnan yhteydessä. Hertell kertoo, että yhä useammin poliisin päivittäiseen työhön liittyy muiden tehtävien rinnalla myös ulkomaalaistehtävä. Tällöin poliisi selvittää ulkomaalaisen maassaolon edellytykset.