Yön uutiskooste: EU-johtajien maratonkokous jatkunut läpi yön, tuleeko valmista?

STT

Brysselissä EU-maiden johtajien maratonhuippukokous on edelleen käynnissä. Aamuneljän korvilla Suomen aikaa kokouksessa jatkettiin puoliltaöin alkanutta teknisten yksityiskohtien viilaamista, jotta sopu elpymisvälineestä ja monivuotisesta budjetista olisi mahdollinen.

Viikonlopun neuvotteluissa yksi keskeisistä kysymyksistä on ollut elpymisvälineen avustusten ja lainojen suhde.

Maanantai-illan kompromissiehdotuksena oli, että 750 miljardin euron elpymisvälineestä jaettaisiin jäsenmaille 390 miljardia avustuksina ja 360 miljardia lainoina.

Ravustuskausi alkaa tänään - ravustuskauden alusta ennakoidaan hyvää

Ravustuskausi alkaa tänään kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään.

Viime kesän arvioidaan olleen hyvä ravun kasvun kannalta, ja kesäkuun aikana vauhdilla lämmenneet vedet lupailevat hyvää ravustuskauden alkua sekä keskimääräistä runsaampia rapusaaliita, ennakoidaan Kalatalouden keskusliiton ahven.netin tiedotteessa.

Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa. 18–64-vuotiaiden on lisäksi maksettava kalastonhoitomaksu.

Australialaisyhtiö perui aikeensa tilata kaksi matkustajalauttaa Rauman telakalta

Australialaisyhtiö TT-Line on vetäytynyt aiesopimuksesta, jonka se teki alkuvuodesta Rauman telakkayhtiö Rauma Marine Constructionsin kanssa kahden matkustaja-autolautan tilaamisesta.

TT-Line kertoi lykkäävänsä laivahankintaansa maailmanlaajuisen koronapandemian ja sen aiheuttaman taloudellisen epävarmuuden vuoksi, Rauman telakkayhtiö tiedottaa.

TT-Linen vetäytymisen taustalla oli Tasmanian osavaltion omistajaohjausministerien päätös Australiassa. Alusten rakentamisen oli määrä käynnistyä alkuvuodesta 2021.

Syyttäjä: United Brotherhoodista erotetulle määrättiin tuhansien eurojen eroraha ja maksua perittiin käskemällä mies kontalleen potkittavaksi

Rikollisryhmä United Brotherhoodista erotettu mies pahoinpideltiin syyttäjän mukaan viime vuonna useita kertoja tekaistujen velkojen ja erorahan takia. Mieheltä saatiin perittyä väkivalloin kaikkiaan yli 27 000 euroa, syytteessä sanotaan.

Perusteettomien velkojen perintä alkoi syyttäjän mukaan jo vuonna 2018. United Brotherhoodin Albaniassa asunut jäsen oli ilmoittanut miehelle tämän olevan hänelle tai UB:lle velkaa 19 000 euroa. Syksyn 2018 ja kevään 2019 mies maksoi yli 16 000 euroa, syytteessä sanotaan.

Syytteitä käsitellään tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa, ja ne ovat osa laajaa United Brotherhoodia koskevaa oikeudenkäyntiä.

Yhdysvalloissa todettu yli 60 000 uutta tartuntaa päivässä jo viikon verran

Yhdysvalloissa on varmistettu 61 288 uutta tartuntaa, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta maanantaina paikallista aikaa. Kyseessä on jo seitsemäs peräkkäinen päivä, kun uusien päivittäisten tartuntojen määrä ylittää 60 000:n rajan.

Uusia koronaan liittyviä kuolemia kirjattiin maanantaina edellisen vuorokauden ajalta 488.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja koronakuolemia koko maailmassa. Maassa on varmistettu nyt yli 3,82 miljoonaa koronatartuntaa ja kirjattu yli 140 000 koronakuolemaa. (Lähde: AFP)

Brasiliassa koronaan liittyviä kuolemia jo yli 80 000

Brasiliassa koronaan liittyvien kuolemien määrä on ylittänyt 80 000 uhrin rajan, selviää maan terveysministeriön julkaisemista luvuista.

Brasiliassa on määrällisesti toiseksi eniten koronatartuntoja ja -kuolemia maailmassa. Vain Yhdysvalloissa on enemmän tartuntoja ja koronaan liitettyjä kuolemia.

Uusia koronakuolemia kirjattiin maanantaina 632, eli edeltäneitä päiviä vähemmän. Päivittäisten uusien koronakuolemien määrä on ollut viime aikoina Brasiliassa säännöllisesti yli tuhannen luokkaa.

Noin 212 miljoonan asukkaan Brasiliassa on varmistettu noin 2,1 miljoonaa tartuntaa. (Lähde: AFP)

Ilmastoaktivisti Greta Thunbergille miljoonan euron ihmisoikeuspalkinto - lahjoittaa rahat ilmastotyöhön

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg sai maanantaina portugalilaisen ihmisoikeuspalkinnon ja lupasi pian tämän jälkeen lahjoittaa miljoonan euron palkintorahat ilmastotyöhön.

Ruotsalainen nuori aktivisti kertoi lahjoittavansa rahat ryhmille, jotka tekevät etulinjassa työtä ympäristön suojelemiseksi ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Thunberg kertoi olevansa kiitollinen ja kuvaili palkintosumman olevan suurempi määrä rahaa kuin hän voisi itse edes kuvitella, mutta kertoi kaikkien rahojen tulevan lahjoitetuksi hänen säätiönsä kautta. Hän kertoi päätöksestään Facebookiin julkaisemassaan videossa. (Lähde: AFP)

Maskeja pitkään karttanut Trump tviittasi kuvan itsestään kasvomaskissa ja hehkutti isänmaallisuuttaan

Yhdysvalloissa kasvomaskeja pitkään karttanut presidentti Donald Trump vihjaili Twitterissä kasvomaskien käyttämisen olevan isänmaallista.

Trump julkaisi maanantaina paikallista aikaa Twitterissä kuvan itsestään kasvomaskissa, jota sonnustaa Yhdysvaltain presidentin virallinen sinetti. Kuvan yhteydessä hän kuvaili monien pitävän maskin käyttöä isänmaallisena tekona.

Perään hän julisti, ettei kukaan ole niin isänmaallinen kuin hän ja kuvaili itseään suosikkipresidentiksi.

Trump kertoi myös maanantaina, että hän aikoo tuoda takaisin televisioidut Valkoisen talon koronatilannekatsaukset, joita hän piti säännöllisesti kevään aikana.

Trump uhkasi lähettää sotilasasuisia viranomaisia tukahduttamaan rasisminvastaisia mielenosoituksia

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on uhannut lähettää lisää sotilasasuisia viranomaisia yhdysvaltalaiskaupunkeihin tukahduttamaan rasisminvastaisia mielenosoituksia.

Hän väitti sen olevan tarpeellinen turvallisuustoimi, mutta presidentin kriitikot ovat pitäneet uhkausta vaalivuoteen liittyvänä poliittisena tempauksena.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto DHS lähetti viime viikolla sankoin joukoin rajavartiopoliiseja ja liittovaltion sheriffejä Oregonissa sijaitsevaan Portlandiin. Trump kertoi sittemmin voivansa tehdä samoin muiden demokraattijohtoisten kaupunkien kohdalla. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci avaa lykkääntyneen baseball-kauden

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci heittää avausheiton Washington Nationalsin baseball-kauden avaavassa pelissä torstaina.

Mestaruuttaan puolustava Nationals kertoi Twitterissä, että joukkueen suuri fani Fauci oli hyväksynyt Nationalsin heittokutsun.

Asiasta kertoi uutiskanava CNN, jonka mukaan baseball-kautta jouduttiin lykkäämään maaliskuussa koronaviruspandemian vuoksi. Mestaruuttaan puolustava Nationals pelaa torstaina baseball-kauden avauspelinsä New York Yankeesia vastaan. Peli pelataan CNN:n mukaan tyhjälle kentälle, eikä paikalle päästetä katsojia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut