Microsoftin teknisestä tuesta Jack tässä terve: uusi puhelinhuijauskampanja aktivoitui koronarajoitusten helpottaessa

Mikko Ahvenainen

Puhelimen näytössä vilkkuu tuntematon Iso-Britanniaan viittaava puhelinnumero, mutta kukaan ei vastaa takaisin. Pari tuntia myöhemmin pirisee uudestaan, ja numeron alun perusteella soitto tulee Kymen telealueelta. Microsoftin asialla olevaksi esittäytyvä Jack puhuu tosin vain englantia.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Markus Happosen mukaan tällä hetkellä käynnissä on aktiivinen teknisen tuen nimissä tehtävä huijauspuhelukampanja, tech support scam.

– Tässä ilmiössä englantia puhuva huijari esiintyy yleensä Microsoftin teknisenä tukena ja yrittää vakuuttaa puhelun vastanneen siitä, että vastaajan tietokoneella on ongelma, ja ongelman korjaamista varten tarvitaan etähallintayhteys, Happonen kertoo.

Tämän jälkeen huijari ilmoittaa osan palveluista olevan maksullisia, ja pyytää yleensä luottokorttitietoja, myöhemmin mahdollisesti myös henkilöllisyystodistusta ja muita pankkitietoja, mihin luonnollisesti ei pidä suostua.

– Minkään suuren tietotekniikkayrityksen tekninen tuki ei lähesty yksittäisiä henkilöitä puhelimitse, ainakaan jos henkilö ei ole alkuun ollut yhteydessä yritykseen, Happonen tähdentää.

Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla

Kampanja oli aktiivinen myös alkuvuodesta, ja se käynnistyi uudestaan koronarajoitusten helpottaessa. Toinen tällä hetkellä yleinen kampanja koskee verkkotunnuksia, joita kaupitellaan varsin aggressiivisesti, yleensä noin kaksinkertaiseen hintaan.

Käynnissä on ollut myös niin sanottu hälärihuijauskampanja, jossa ulkomaisesta numerosta soitetaan vain sekunnin tai pari kestänyt puhelu, jonka tarkoituksena on saada vastannut henkilö soittamaan takaisin kalliiseen palvelunumeroon.

Happosen mukaan teknisen tuen nimissä tehtävien puheluiden alkuperää on vaikea määrittää. Kyberturvallisuuskeskus on saanut viitteitä, joiden mukaan puhelut soitetaan pääsääntöisesti ulkomailla sijaitsevista epärehellisistä puhelinkeskuksista, jotka sijaitsevat samalla alueella muiden puhelinkeskuskeskittymien kanssa. Huijareiden käyttämät numerot ovat väärennettyjä.

– Huijauskampanjan tekijöiden selvittäminen on varsin työläs prosessi, joka vaatii muun muassa kansainvälistä poliisiyhteistyötä. Puhelinnumeron väärentäminen on yksittäiselle ihmiselle erittäin vaikeaa, sillä käytännössä tarvitaan esimerkiksi jonkunlainen operaattoriyhteys, Happonen mainitsee.

Yleisimpiä huijauksia ilmenee läpi vuoden, mutta suuremmat kampanjat tulevat usein sykleinä. Tietoisuuden lisääntyessä onnistuneiden huijausten määrä laskee.

– Tällöin huijarit vaihtavat menetelmää tai kohdealuetta, missä toiminta jatkuu.

Jäänkö kiinni vai teenkö tiliä? Pahaa-aavistamattomien ihmisten huijaaminen verkossa saattaa olla tekijälle niin jännittävää puuhaa, että se vie mukanaan

Huijauksia tehdään, koska osa ihmisistä uskoo huijarin olevan oikealla asialla.

– Valitettavasti meillä Suomessakin on useita tapauksia, jossa näihin huijauspuheluihin on langettu. Huijauksen uhrien tappiot ovat nousseet tuhansiin euroihin, Happonen kertoo.

– Passista tai ajokortista saatuja henkilötietoja voidaan käyttää identiteettivarkauksiin, mutta ainakaan meidän tietoon ei ole tullut varmistettuja tapauksia, jossa teknisen tuen huijauspuheluilla haltuun saatuja henkilötietoja olisi käytetty identiteettivarkauksissa, Happonen lisää.

Happosen mukaan huijatuksi tullessa on ensiarvoisen tärkeää olla välittömästi yhteydessä omaan pankkiin.

– Näin luottokorttitietojen ja pankkitilin käyttö saadaan lopetettua ja estettyä jatkovahingot.

Puhelinhuijaukset

Monia eri keinoja

Tech support scam. Yrityksen teknisen tuen edustajaksi esittäytyvä huijari haluaa muodostaa tietokoneeseen etäyhteyden ja saada luottokorttitiedot.

Verkkotunnushuijaus. Verkkotunnusten haltijoille kaupitellaan aidonkaltaisia verkkotunnuksia, yleensä noin kaksinkertaiseen hintaan.

Hälärihuijaus. Tarkoituksena on huijata puhelun vastaanottanut henkilö soittamaan takaisin kalliiseen ulkomaiseen palvelunumeroon.

Julkisuudessa on ollut kirjoituksia myös henkilötietoja kalastelevista puheluista sekä kryptovaluuttaa kaupittelevista niin sanotuista sijoitushuijauspuheluista, mutta Kyberturvallisuuskeskukselle ilmiöstä ei ole saapunut niin paljon ilmoituksia kuin ylinnä mainituista.

Onnistuneista puhelinhuijauksista kannattaa aina tehdä rikosilmoitus. Huijausyrityksistä voi ilmoittaa myös Kyberturvallisuuskeskukseen.

Lähde: www.kyberturvallisuuskeskus.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 2. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 5. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 6. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 7. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 8. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 9. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 10. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 11. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 12. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 13. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 14. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 15. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.