Supikoira jäi kiinni piha-aitaan Hollolassa – laki määräsi hävittämään eläimen

Nina Räty

Päijät-Hämeen pelastuslaitos sai perjantaiaamuna eläimen pelastustehtävän Hollolaan, kun supikoira oli jäänyt kiinni omakotitalon verkkoaitaan.

– Supikoira on sellainen eläin, että uhattuna se saattaa vain maata lötköpötkönä paikallaan. Talon asukkaat luulivatkin ensin, että se on kuollut, kertoo ruiskumestari Hannu Nieminen.

Kun eläin osoittikin elonmerkkejä, asukkaat soittivat hätäkeskukseen. Supikoira virkosi heti, kun palomies nosti sen eläimenkuljetuslaatikkoon.

Löysitkö luonnosta kuolleen supikoiran? Ruokavirasto tutkii sille lähetetyistä näytteistä vakavia eläintauteja

Supikoira määriteltiin viime kesänä Suomen ja EU:n lainsäädännössä haitalliseksi vieraslajiksi, jota ei saa päästää vapaaksi luontoon kuten muita villieläimiä. Siksi pelastuslaitos ilmoitti poliisille, joka haki supikoiran.

– Muutamissa paikoissa, esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ja Äänekoskella, oli tapaukset, joissa palokunta oli vapauttanut supikoiran ja siitä tuli hirveä haloo, kertoo Päijät-Hämeen pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio.

Kaikki Suomen pelastuslaitokset saivat kesäkuussa Kuntaliitosta ohjeen, jossa muistutettiin supikoiran kuuluvan nykyään haitallisiin vieraslajeihin. Päijät-Hämeessä pelastuslaitos ottaa supikoirista yhteyttä Hämeen poliisiin.

Poliisi lopetti perjantaina Hollolasta haetun supikoiran.

– Poliisin on toimittava lain mukaan eli tällaisissa tilanteissa supikoira on hävitettävä. Se ei ole enää riistalaji vaan haitallinen vieraslaji kuten esimerkiksi minkkikin, sanoo komisario Rauno Piispa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.