ESS:n kesäkalakisassa hurjat taimenet jytistivät verkkoja – myös 10-vuotias ensikertalainen sai saalista

Kuukausikisan voittanut Matti Anttila koki Päijänteellä elämänsä onnellisimman hetken.

Matti Anttila ja 13 kiloa Päijänteen taimenta. .

Matti Turpeinen

Kuten olettaa sopi, kesäkuun kalakisa alkoi osoittaa kisassa viriämisen elkeitä. Kesähelteiden myötä kalastajatkin lähtivät viettämään koronakarenteeniaan vesien äärelle ja saalista karttui.

Matti Anttila koki uskomattomia kalastushetkiä Päijänteellä kesäkuun alussa. Veteen oli laskettu kolme verkkoa Judinsalon vesille. Ensimmäistä verkkoa kokiessa tuntui pientä tärinää, mutta verkko oli tyhjä. Toista verkkoa nostettassa jytinä parani ja saaliiksi odoteltiin haukea. Yllätykseksi verkossa olikin taimen, joka oli verkossa vain hampaistaan kiinni. Kaakkoistuuli teki hieman haittaa, mutta kala saatiin haaviin ja veneeseen.

– Elämäni onnellisin hetki, Anttila kirjoitti.

Kolmatta verkkoa nostettaessa taas tuntui tärinää – verkossa oli toinen samanlainen taimen.

Taimenet olivat samankokoisia, painoa kullakin 6,5 kiloa ja pituutta 80 senttiä.

– Aivan uskomaton kalaretki, Anttila kertoi.

Palkinnoksi retkestä hänelle lähtee Etelä-Suomen Sanomien kuukausikisan voittovaappu.

Pieni Rapalan uistin maistui Esa Kärkkäisen saamalle kuhalle Konnivedellä. 77 senttiä pitkä kuha painoi vaakalukemat 5 500 grammaan.

Konniveden kesäkuun kuha painoi 5,5 kiloa. Kuhan nappasi Esa Kärkkäinen. .

Elämän ensimmäinen kalaretki veti 10-vuotiaan Aava Hämäläisen suun leveään hymyyn. Tyttö nakkasi mato-ongen Päijänteeseen Sysmän Lakusalossa ja pian alkoi kohossa olla eloa. Koukussa tempoili 1 100-grammainen lahna, josta tuli näin ensimmäinen merkintä Aava Hämäläisen kalakalenteriin.

Samaisilla Sysmän vesillä on myös komeita ahvenia. Tästä todisteena Arto Hyttisen verkkoahven, jolla miehen ahventilasto petraantui noin 140 grammalla entisestä. Uusiksi lukemiksi kirjataan nyt 1 481 grammaa. 48 sentin pituinen kala tarttui 50-milliseen verkkoon.

Aava Hämäläisen ensimmäinen onkikala oli 1,1-kiloinen lahna. .

Ahventen ongintaan erikoistunut Jorma Pitkänen kokeili onneaan Pikku-Kukkasella Nastolassa ja kalakausi alkoikin lupaavasti, kun Pitkänen sai paistinpannulle 385 grammaa painaneen ahvenen. Parempaa oli luvassa muutama päivä myöhemmin. Kuivan kesäkuun takia matoja ei löytynyt, joten Pitkänen kokeili pilkkiä samoilla kalavesillään. Pari pientä ahventa tuli alkuun ja toisesta kalasta mies sai syötin. Pian pilkki tuntui juuttuneen pohjaan, mutta yhtäkkiä siima alkoikin liikkua. 30-millinen siima joutui koville, kun pilkissä tempoilikin hauki.

Haavia ei ollut mukana, joten kalastaja väsytteli kalaa siiman päässä ja souteli hiljakseen rantaa kohti. Rantaan päästyään Pitkänen kauhaisi väsyneen hauen veneeseen, tainnutti kalan ja laski veret pois.

– Paloittelin hauen, laitoin kalan kassiin ja matkasin linja-autolla Lahteen. Kotona punnittu hauki painoi 3,7 kiloa.

Joonas Pykälä (keskellä) kirjautti itsensä kymppikerholaiseksi leveän hymyn säestyksellä. .

Ex-lahtelainen Joonas Pykälä teki yhden komeimmista kalareissuistaan serkkujensa kanssa Eckerön vesille. Iso kala ei kelpaa voittokalaksi, koska se on saatu ESS:n levikkialueen ulkopuolelta, mutta juttu on hyvä.

Pykälällä on kulunut kertomansa mukaan pitkä aika ilman kalareissuja, ellei satunnaisia mökkireissuja Päijänteelle oteta mukaan. Eckerön vesillä täkyraksit oli laskettu vesille ja uisteltu kolmisen tuntia, kunnes tärähti ja räikkä alkoi soida. Pykälä veivasi ja veivasi yli puoli tuntia, kunnes kala saatiin porukalla veneeseen.

– Fiilikset olivat aivan epätodelliset. Veikattiin, että kala painaa 15 kiloa, joka sekin tuntui uskomattomalta, kun en ole edes kymppikerhossa. Kun puntari pysähtyi lukemiin 17 kiloa ja muutama sata grammaa päälle, oli tunne aika upea, Pykälä kertoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut