Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista – "Erilaisilla kuiduilla on hyvinvointiimme erilaisia vaikutuksia"

Maksan rasvoittuminen hidastui, kun kuituja lisättiin länsimaiseen, rasvaiseen ruokavalioon.

Kauran ja rukiin kuidut lisäävät terveydelle edullisten, matala-asteista tulehdusta vähentävien mikrobien kasvua suolessa. Juha Inkinen

Saija Kauhanen

Aamulla kaurapuuroa ja lämpimän ruoan ohessa kauraleipää. Iltapalakin rakennellaan kauraleivän varaan. Terveydelle hyväksi? On ja ei.

Kauran terveyshyödyt on jo monella tapaa tutkimuksellisesti todistettu, mutta pelkkä kauran syöminen ei ole välttämättä kokonaisterveydelle paras vaihtoehto.

Itä-Suomen yliopiston elintarvikkeet ja terveys -professori Marjukka Kolehmainen suosittaa käyttämään mahdollisimman paljon erilaisia kuidun lähteitä.

– Erilaisilla kuiduilla on hyvinvointiimme erilaisia vaikutuksia. Ne aktivoivat omien mekanismiensa kautta aineenvaihdunnan reittejä ja tuottavat monipuolisesti terveyshyötyjä. Vaikka yksi kuidunlähde olisi kuinka terveellinen, se ei yksin pysty ihmeisiin. Suoliston monipuolinen mikrobifloora eli bakteeristo on terveyden kannalta tärkeää.

Itä-Suomen yliopistossa ja muualla on tutkittu jo pitkään kauran ja rukiin terveysvaikutuksia. Aiemmissa tutkimuksissa on jo todettu esimerkiksi se, miten paljon viljankuitua syövien riski painonnousulle on pienempi kuin vähän viljankuituja käyttävien.

Viimeisimmässä, kansainvälisessä yhteistyössä tehdyssä tutkimuksessa mentiin vaikutusten taakse. Itä-Suomen yliopiston lisäksi tutkimusta olivat toteuttamassa VTT ja Hongkongin yliopisto.

– Halusimme selvittää, mitä jo tunnettujen terveysvaikutusten taustalla on. VTT:n elintarvikeratkaisut tuotti tutkimukseen rukiin kuituvalmistetta, ja kauran kuituvalmiste saatiin kaupalliselta toimijalta. Tutkimukseen liittyvät eläinkokeet tehtiin Hongkongin yliopistossa, Kolehmainen kertoo.

Tutkimus toteutettiin koe-eläimillä, joista osalle annettiin runsasrasvaista länsimaista ruokaa neljän kuukauden ajan. Tähän ruokaan osalle lisättiin kymmenen prosenttia joko kauran tai rukiin kuituja.

Suolen mikrobisto tuottaa useita aineenvaihduntatuotteita, joista tässä tutkimuksessa tutkittiin sellaisia, joilla on erityisesti merkitystä lihavuuteen usein liittyvän maksan rasvoittumisen kannalta.

Tulosten perusteella sekä kauran että rukiin kuidut lisäsivät terveydelle edullisten mikrobien kasvua suolessa. Kaurakuitu lisäsi Lactobacillus-suvun ja ruis Bifidobacterium-suvun mikrobien kasvua.

– Sappihappojen metaboliaa kuidut muuttivat eri tavoin. Kaura muutti sappihapolle herkkien reseptorien aktiivisuutta. Ruis lisäsi sappihappojen erittymistä ulosteeseen. Molemmat vaikuttivat kolesteroliarvojen alenemiseen, Marjukka Kolehmainen sanoo.

Hän muistuttaakin sappihappojen elintärkeästä merkityksestä ruoan rasvojen imeytymiseen.

Myös maksan rasvoittuminen ja painonnousu hidastuivat, kun kuituja lisättiin runsasrasvaiseen ruokavalioon.

– Ydinviesti tutkimuksessa on se, että kuitujen vaikutukset ovat erilaiset, mutta molemmat vaikuttavat myönteisesti.

Koska tutkimus tehtiin koe-eläimille, sen tuloksia ei voi suoraan soveltaa ihmisiin.

Aiemman tutkimustiedon pohjalta on kuitenkin jo todettu rukiin ja kauran lisäämisen ihmisen ruokavalioon laskevan kolesterolitasoa.

– Nyt tarkastelimme sitä, millaisia vaikutuksia kuidut saavat suolistossa aikaiseksi. Maksan rasvoittumisesta tarvitsemme vielä lisätietoa, ja tutkimus jatkuu, Marjukka Kolehmainen kertoo.

Ravitsemus

Joka kolmas saa tarpeeksi kuituja

FinRavinto2017-tutkimuksen mukaan suomalaisten kuidun saanti on lisääntynyt, mutta kuidun lähteitä on ruokavaliossa liian vähän.

Noin 70 prosenttia väestöstä saa yhä liian vähän kuituja (naisista 76 prosenttia, miehistä 67 prosenttia).

Saantisuositus on 25–30 grammaa vuorokaudessa.

Täysjyväviljan lisäksi hyviä kuidun lähteitä ovat kasvikset (etenkin palkokasvit), vihannekset, marjat ja hedelmät.

Lähde: FinRavinto 2017

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.