Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tiedätkö, missä aikuinen saa skuuttailla? Suositun kulkupelin säännöt tunnetaan heikosti

Kovaa vauhtia yleistyvät sähköpotkulaudat ovat tuttu näky isompien kaupunkien keskustoissa, mutta skuuttailuun liittyvät liikennesäännöt tunnetaan vielä huonosti.

Yli puolet Liikenneturvan tuoreeseen kyselyyn vastanneista kuvitteli, että sähköpotkulaudalla kuljettaisiin aina kävelyn säännöillä. Myös Traficomin tutkimus kertoo, etteivät sähköpotkulautojen käyttäjät tunne tai välitä noudattaa liikennesääntöjä.

– Kun laitteen rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 kilometriä tunnissa, on kyseessä kevyt sähköajoneuvo. Sellaisella kuljetaan aina pyöräilysäännöillä, joten jalkakäytävillä saa ajaa vain alle 12-vuotias, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu sanoo tiedotteessa.

Sähköpotkulaudat aiheuttavat turvattomuutta muissa kadulla liikkujissa. Erityisesti häiritsevät suuret nopeuserot, sääntöjen vastaisesti liikkuminen ja väärissä paikoissa skuuttailu.

– On tärkeää ottaa aina muut kulkijat huomioon ja pitää nopeus alhaisena, varsinkin risteyksiä lähestyttäessä. Nopeuserot eri liikkujien välillä voivat kasvaa suuriksi, kun yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä kuljetaan jalan, pyörällä ja sähköisillä liikkumisvälineillä. Sähköpotkulautailijankin pitää olla aina selvin päin ja käyttää kypärää, Lattu lisää.

Traficomin tutkimuksen mukaan kypärän käyttämättömyys ja päihtyneenä ajaminen olivatkin suurimmat yksittäiset tekijät sähköpotkulautailijoille tapahtuneissa onnettomuuksissa.

Liikennesääntöjä noudattavalle ja laitteeseen tottuneelle sähköpotkulauta on näppärä tapa liikkua kaupungissa. Liikenneturvasta muistutetaan, että erilaiset sähköiset liikkumisvälineet jaetaan kolmeen pääluokkaan. Yhden niistä muodostavat jalankulkua avustavat tai korvaavat välineet kuten tasapainoskootteri. Toisessa luokassa ovat kevyet sähköajoneuvot kuten sähköpotkulaudat, kolmanteen luokkaan kuuluvat sähköavusteiset tai moottorilla varustetut polkupyörät.