Tiedätkö, missä aikuinen saa skuuttailla? Suositun kulkupelin säännöt tunnetaan heikosti

Sähköpotkulaudoilla kuljetaan samoilla säännöillä kuin polkupyrällä eli aikuiset eivät saa skuuttailla jalkakäytävillä. Risto Aalto

ESS

Kovaa vauhtia yleistyvät sähköpotkulaudat ovat tuttu näky isompien kaupunkien keskustoissa, mutta skuuttailuun liittyvät liikennesäännöt tunnetaan vielä huonosti.

Yli puolet Liikenneturvan tuoreeseen kyselyyn vastanneista kuvitteli, että sähköpotkulaudalla kuljettaisiin aina kävelyn säännöillä. Myös Traficomin tutkimus kertoo, etteivät sähköpotkulautojen käyttäjät tunne tai välitä noudattaa liikennesääntöjä.

– Kun laitteen rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 kilometriä tunnissa, on kyseessä kevyt sähköajoneuvo. Sellaisella kuljetaan aina pyöräilysäännöillä, joten jalkakäytävillä saa ajaa vain alle 12-vuotias, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu sanoo tiedotteessa.

Sähköpotkulaudat aiheuttavat turvattomuutta muissa kadulla liikkujissa. Erityisesti häiritsevät suuret nopeuserot, sääntöjen vastaisesti liikkuminen ja väärissä paikoissa skuuttailu.

– On tärkeää ottaa aina muut kulkijat huomioon ja pitää nopeus alhaisena, varsinkin risteyksiä lähestyttäessä. Nopeuserot eri liikkujien välillä voivat kasvaa suuriksi, kun yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä kuljetaan jalan, pyörällä ja sähköisillä liikkumisvälineillä. Sähköpotkulautailijankin pitää olla aina selvin päin ja käyttää kypärää, Lattu lisää.

Traficomin tutkimuksen mukaan kypärän käyttämättömyys ja päihtyneenä ajaminen olivatkin suurimmat yksittäiset tekijät sähköpotkulautailijoille tapahtuneissa onnettomuuksissa.

Liikennesääntöjä noudattavalle ja laitteeseen tottuneelle sähköpotkulauta on näppärä tapa liikkua kaupungissa. Liikenneturvasta muistutetaan, että erilaiset sähköiset liikkumisvälineet jaetaan kolmeen pääluokkaan. Yhden niistä muodostavat jalankulkua avustavat tai korvaavat välineet kuten tasapainoskootteri. Toisessa luokassa ovat kevyet sähköajoneuvot kuten sähköpotkulaudat, kolmanteen luokkaan kuuluvat sähköavusteiset tai moottorilla varustetut polkupyörät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.