Tukiryhmästä saa vertaistukea - Lahdessakin apua tarjolla endometrioosista kärsiville

Auli Terävä

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää elämänlaatua ja voi aiheuttaa lapsettomuutta. Kipujen kanssa moni kokee jäävänsä yksin ja eristyksiin, sosiaalinen elämä kärsii, tulee ahdistuneisuutta, ja itsetunto sekä parisuhde kärsivät.

Vertaistukea saa muun muassa vertaistukiryhmistä, tukihenkilötoiminnasta, Facebookissa Endometrioosittaret-ryhmästä, tukipuhelimesta tai yhdistystapahtumista.

Vertaistukiryhmiä Suomessa on tällä hetkellä parikymmentä, muun muassa Lahdessa, Kouvolassa, Jyväskylässä ja Joensuussa. Mikkeliin ryhmä on perusteilla.

Lappeenrannassa vertaistukiryhmä on toiminut pari vuotta. Vetäjänä toimii yrittäjä Terhi Hirvikallio.

- Tapasin työni puolesta endometrioosia sairastavia naisia ja sain Endometrioosiyhdistykseltä luvan ryhmän perustamiseen. Olemme kokoontuneet kolmen tai neljän viikon välein. Mukana on nyt kymmenkunta naista, joista nuorimmat ovat parikymppisiä.

Hirvikallio on kuullut monenlaisia sairauskertomuksia.

- Potilaita ei oteta tosissaan, sillä lääkäri ei ymmärrä endometrioosia. Lähetettä jatkotutkimuksiin on vaikea saada. Potilas syö vuosia vahvoja särkylääkkeitä, kunnes hänet lähetetään tutkimuksiin.

Vertaistukiryhmä on Hirvikallion mukaan koettu voimakkaasti auttavaksi paikaksi. Hän toivottaa uudet tulijat tervetulleiksi.

- Endometrioosi on rajoittanut elämääni. Ei tule liiemmin tavattua kavereita. En uskalla etukäteen sopia tapaamisista, kun en tiedä, mikä vointini on. Vertaistukiryhmä on ollut minulle hirveän tärkeä henkireikä. Pääsen juttelemaan vertaisteni kanssa, ei tarvitse jännittää, eikä kukaan ihmettele, jos menen istumaan vessaan puoleksi tunniksi, kertoo yksi ryhmän jäsenistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 4. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 6. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 7. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä
 8. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 9. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 12. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 13. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 14. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 15. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.