Pääkirjoitus: Vääksyn yhteiskouluhankkeella pitkä puinti, mutta selvä päätös

Asikkalan kunnanvaltuusto päätti maanantaina kunnan historian kalleimmasta investoinnista, Vääksyn yhteiskoulun rakentamisesta selvin luvuin: 25 puolesta ja kaksi vastaan. Äänestyksestä oli poissa kolme valtuutettua ja yksi äänesti tyhjää.

Pitkäaikainen ja ajoittain kiivaskin keskustelu uuden koulun tarpeellisuudesta ja mitoituksesta sekä hankkeen suunnittelun hoitamisesta on siten enemmistön päätöksellä päättynyt.

Demokraattiseen päätöksen tekoon kuuluu, että keskustelua ja näkemyksiä puolesta ja vastaan esitetään ja kuullaan nuijan kopautukseen saakka, mutta sen jälkeen katseet pitäisi suunnata siihen, että päätöksen toteutuksesta tulee mahdollisimman hyvä. Pulinat pois ja eteenpäin.

Vääksyn yhteiskoulun suunnittelussa eniten kritiikkiä aiheutti oppilasennusteen ja sitä kautta koulun ylimitoitus. Koulua lähdettiin suunnittelemaan 530 oppilaan pohjalta, vaikka nähtävissä on, ettei omasta kunnasta ja naapurikuntienkaan puolelta löydy tulevaisuutta lapsia ja nuoria joka pulpettia täyttämään. Syntyvyys laskee myös naapurikunnissa, ja kilpailua oppilaista käydään erityisesti lukioiden välillä. Vääksyn nykyinen vetonaula on ilmailulukio, jonka oppilaista yli 90 prosenttia on ulkopaikkakuntalaisia.

Mitä asikkalalaiset suurinvestoinnillaan sitten saavat? Noin 6 700 neliön monikäyttöisen ja muunneltavan koulutilan, joka palvelee paitsi alueen nuoria, myös eri harrastajaryhmiä iltaisin. Kouluun tulee liikuntatilat ja keittiö, jotka palvelevat tarvittaessa 600:aa henkeä.

Uuteen kouluun tehdään myös käsityöopetuksen tilat, jotka ovat sen jälkeen myös Aurinkovuoren koulun käytössä. Aurinkovuoren koulun omien käsityötilojen korjaaminen olisi tullut kalliimmaksi kuin uusien tilojen rakentaminen uudisrakennukseen.

Demokraattiseen päätöksen tekoon kuuluu, että keskustelua ja näkemyksiä puolesta ja vastaan esitetään ja kuullaan nuijan kopautukseen saakka.

Uuden koulun rakentaminen alkaa elokuussa ja sen pitäisi valmistua kesäkuussa 2022.

Koulun rakentamisesta vastaa YIT niin kutsutulla elinkaarimallilla, mikä tarkoittaa sitä, että YIT vastaa myös rakennuksen ylläpidosta 20 vuoden ajan.

Koska uusi koulu nyt joka tapauksessa rakennetaan, kannattaa asikkalalaisten ottaa siitä kaikki hyöty irti. Se, koliseeko koulu valmistuttuaan tyhjillään, riippuu paljon myös heistä itsestään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut