Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti

Kyläkaupan omistaja toivoo, että nuorten työntekijöiden kaltoinkohtelusta keskusteltaisiin avoimemmin.

Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja Riikka-Maria Lemminki julkaisi sunnuntaina Facebook-päivityksen, joka on levinnyt nopeasti laajalle sosiaalisessa mediassa.

Kyläkaupan omistaja kertoi Facebook-päivityksessä tehneensä viikonloppuna jotain sellaista, mitä ei ole koskaan ennen tehnyt asiakaspalvelutilanteessa: hän vastasi asiakkaan palautteeseen kritisoimalla asiakkaan omaa käytöstä.

– Olen lähtökohtaisesti sitä mieltä, että asiakas on aina oikeassa, mutta löysin pisteen, jossa en ajattele enää näin, omistaja kertoo päivityksessään.

Tilanne johon Lemminki puuttui, koski molempia kaupassa työskenteleviä 16-vuotiaita kesätyöntekijöitä, joista toinen, Lemminkin oma tytär, sairastaa äidin lailla Touretten syndroomaa.

Tyttärellä oireisiin kuuluvat muun muassa nykiminen, kevyt motorinen hitaus sekä vaikeus toimia joissain sosiaalisissa tilanteissa. Touretten muita oireita voivat yleisesti olla myös pakkotoiminnot, pakkoajatukset tai tahtomattomat äännähdykset, kuten epämiellyttävät kirosanat.

Lemminki kertoo tyttärensä oireiden laukaisseen muutamassa iäkkäämmässä naispuolisessa asiakkaassa negatiivisia tunteita, jotka purkautuivat epäasiallisena käytöksenä.

– Yhden mielestä kuittia ei repäisty oikein, toisen mielestä jäätelöpallo tehtiin liian hitaasti ja kolmas tapaus suuttui, kun rouvalta varmistettiin tilauksen sisältö.

– "Oletko tyhmä, tai ”Etkö puhu suomen kieltä”, ovat lauseita, joka menevät yli sen, mitä sallin asiakkaalta, oli kesätyöntekijällä Tourette tai ei. Tuollainen voi jättää nuoreen ikuisen jäljen. Meidän aikuisten tehtävänä on kannustaa nuoria, jotka ovat ehkä ensimmäisessä työpaikassaan, eikä nolata heitä muiden asiakkaiden kuullen, Lemminki kertoo.

Lue kyläkaupan julkaisu klikkaamalla kuvaa

Kyläkaupan omistaja kertoo Etelä-Suomen Sanomille olevansa todella yllättynyt ja liikuttunut Facebook-päivityksen saamasta laajasta huomiosta ja ihmisten osoittamasta tuesta.

– En olisi ikinä uskonut, että näin moni tykkää ja jakaa päivitystä. Palaute on ollut todella positiivista ja tukevaa. Ihmiset ovat kertoneet meille valtavasti omia kokemuksiaan kaltoinkohtelusta työelämässä.

Lemminki kertoo, että olipa yksi Facebook-julkaisun lukenut mies jopa jättänyt nurmikon ajon kesken, hakenut perheen koolle ja ajanut saman tien Espoosta Vääksyyn kyläkaupalle osoittamaan tukensa.

– Ihmisiä on tullut paikalle jopa pidemmän matkan takaa, yksi tuli Tampereelta asti. Tuntuu hyvältä, että ihmiset ovat halunneet antaa tukensa tärkeälle asialle. Kyse ei ole vain meistä, vaan isommasta ongelmasta, eli erityisesti nuorten työntekijöiden kaltoinkohtelusta.

Ennen Tourette-diagnoosia Paula, 29, ei puhunut oireistaan, koska pelkäsi leimautuvansa hulluksi – "Pään sisällä voi olla kova vilinä"

Lemminki kertookin yllättyneensä siitä, kuinka moni on joutunut kaltoinkohdelluksi työelämässä.

– Puhumme oikeasti isosta ongelmasta, sillä moni on kokenut työelämässä paljon vääryyttä. Positiivista on se, kuinka moni kertoi viesteissä puolustaneensa kaltoinkohdeltuja kollegoitaan ja puuttuneensa ikävään tilanteeseen.

Myös kaupan nuoret kesätyöntekijät ovat itse saaneet päivityksen myötä viestejä toisilta nuorilta.

– Palaute ja kannustavat viestit ovat tuntuneet tytöistä hyvältä. Monet nuoret ovat kertoneet kokeneensa vastaavanlaista huonoa kohtelua työelämässä.

– Nuoret ovat yhteiskunnan perusta ja tulevaisuus. Toivon, että nuorten kaltoinkohtelu saisi laajempaa huomiota ja siitä keskusteltaisiin vakavasti, Lemminki kertoo.

Lue myös jatkojulkaisu klikkaamalla kuvaa

Juttua muokattu 7.7. kello 16.00. Korjattu tieto siitä, milloin alkuperäinen Facebook-päivitys julkaistiin.