Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Työelämässä halutaan eroon turhasta sähköpostista

Sähköposti porskuttaa yhä yleisenä viestintävälineenä, vaikka paikoin nopeammat viestimet ovat korvanneet sen. Sosiaalisen median, kuten Facebookin ja Whatsappin tulon jälkeen sähköpostin käyttö on muuttunut myös työelämässä, näkee viestinnän ammattilaisten järjestön ProComin toimitusjohtaja Elina Melgin.

- Vuorovaikutus on muuttanut muotoaan sosiaalisen median käytön yleistyttyä ja sähköposti sen mukana. Nuoret ovat ottaneet käyttöön uusia kanavia viestiä keskenään ja heidän kauttaan nämä käytännöt yleistyvät.

ProCom on järjestö esimerkiksi niille viestinnän ammattilaisille, joiden työhön kuuluu pähkäillä yrityksiin mahdollisimman sujuvia tapoja viestiä kollegoiden kesken. Siihen sähköposti ei ole enää kaikkein paras.

- Sähköposti ei oikein taivu ryhmäkeskusteluun. Esimerkiksi IT-alan yritykset eivät käytä keskenään viestiessä sähköpostia ollenkaan, heillä on Yammerit ja Slackit työasioiden viestimistä varten. Meilläkin on järjestön sisällä mietitty, että sähköpostista pitäisi päästä eroon.

Sähköpostin haastajiksi ovat tulleet esimerkiksi Googlen pikaviestisovellus Hangouts tai Skypen vastaava versio sekä jo mainittu Slack. Ryhmätyöskentelyyn on kehitetty esimerkiksi Trello ja Asana -nimiset sovellukset.

2000-luvun alussa Melgin työskenteli managerina Nokiassa. Silloin viestejä saattoi tulla postiin satoja päivässä.

- Nykyään sähköpostia ei tule niin paljon, mutta silti liikaa.

Vaikka pikaviestittelyvälineet yleistyvät työpaikkojen sisällä ja firmojen viestiessä asiakkaille, Melginin mielestä sähköpostilla on vielä oma roolinsa, esimerkiksi sopimusten välittämisessä tai kirjallisena todisteena puhelinkeskustelussa sovituista asioista.