Näin erotat haitallisen espanjansiruetanan harmittomasta ukkoetanasta

Eri nilviäislajien tunnistaminen on tärkeää luonnon ja kotipuutarhojen hyvinvoinnin kannalta. Esittelemme kolme yleistä nilviäislajia.

Espanjansiruetanaa kutsutaan myös tappajaetanaksi, sillä se syö sekä omien lajitoveriensa että muiden eläinten raatoja. Sen on raportoitu käyneen jopa maassa pesivien lintujen poikasten kimppuun. Tarja Ylitalo

Satu Äijälä

Kesäsateet saavat etanat ja kotilot liikkeelle. Moni on bongannut lehtokotiloita, espanjansiruetanoita ja ukkoetanoita kotipuutarhoista ja lenkkipolkujen varsilta. Miten nämä erottaa toisistaan?

Lehtokotilo on kooltaan tavallisesti 1–2 senttimetriä pitkä ja sen kuori on pohjaväriltään tumman- tai punertavanruskea, ja siinä on kellertäviä epäsäännöllisiä laikkuja.

Lehtokotilot lisääntyvät nopeasti ja Lahdessa niiden kanta onkin levinnyt jo lähes joka puolelle. Kotilot viihtyvät kosteassa ympäristössä ja sateet kasvattavat niiden määrää entisestään. Kotipuutarhan herkuista niitä houkuttelevat erityisesti kasvien ja salaattien lehdet.

Lehtokotilo viihtyy kosteissa piiloissa puutarhassa. Oman kotipuutarhan pintamateriaalien tarkistus voikin olla paikallaan, jos puutarhasta löytyy runsaasti lehtokotiloita. Jaakko Avikainen

Omasta kotipuutarhasta lehtokotilopopulaation hävittäminen voi olla haastavaa, jos kotiloihin ei ole reagoinut ajoissa. Jo muutamasta lehtokotilosta voi kehittyä nopeasti isompi rykelmä lehtokotiloita. Tärkeää onkin varautua jo ennalta ja tarkistaa uusien kasvien mullat ja ruukku, kotiloiden, sekä niiden munien varalta.

Kotipihalta löytyvät kotilot tulee kerätä ja hävittää. Hävittäminen tapahtuu esimerkiksi laittamalla kotilot suljettuun rasiaan, kuten mehukanisteriin, jossa on etikkaa. Kotilo kuolee tähän heti. Kuolleet kotilot voi polttaa, haudata tai pistää muovipussissa sekajätteeseen.

Espanjansiruetanaa puolestaan kutsutaan tappajaetanaksi, sillä se syö sekä omien lajitoveriensa että muiden eläinten raatoja. Suomessa espanjansiruetana on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi.

Kooltaan tappajaetana on 10–15 senttimetriä pitkä ja hieman peukaloa paksumpi. Sen yleisin väritys on punaruskea, mutta väri voi vaihdella punertavasta mustaan.

Espanjansiruetana lisääntyy nopeasti ja aiheuttaa harmia alkuperäiselle luonnolle, viljelyksille ja kotipuutarhoille. Lahdessa etana on pahiten levinnyt Villähteellä Kurenniityn asuinalueella. Alueelle pystytettiinkin toukokuussa Lahden ensimmäinen etanaroskis, jonka tarkoituksena on puuttua tappajaetanan kasvaneeseen kantaan.

Espanjansiruetanan hävittäminen tapahtuu samalla keinolla kuin lehtokotilonkin. Hävittäminen tapahtuu esimerkiksi laittamalla etana suljettuun rasiaan, kuten maitopurkkiin, jossa on etikkaa. Etana kuolee siihen välittömästi. Tämän jälkeen kuolleen etanan voi viedä suljetussa rasiassa esimerkiksi etanaroskikseen.

Toinen tapa hävittää espanjansiruetana on upottaa se kiehuvaan veteen. Kuuma vesi tappaa etanan välittömästi.

Omaa kotipihaansa voi suojata espanjansiruetanalta esimerkiksi pitämällä pihan nurmikon ja alueen kasvillisuuden matalana ja siistinä. Näin etanat eivät löydä niin helposti suojaa kuivumista vastaan.

Lahden kaupungille voi ilmoittaa havaintonsa espanjansiruetanoista e-palautteella.

Lahti ottaa käyttöön etanaroskikset taistelussa tappajaetanaa vastaan – "Nyt on hyvä sauma puuttua niihin"

Ukkoetana on harmiton kotimainen laji, jota ei tule hävittää. Murtosaari Jussi

Ukkoetana voidaan helposti sekoittaa suuren kokonsa vuoksi haitalliseen espanjansiruetanaan. Ukkoetana on kuitenkin harmiton harjaetanoihin kuuluva kotimainen laji, jota ei ole syytä hävittää. Se oleilee pääasiassa metsässä ja päätyy kotipihoille usein vahingossa.

Sen väritys vaihtelee etenkin ruskean, harmaan ja mustan väreissä ja se on usein juovikas.

Sen erottaa espanjansiruetanasta muun muassa sen hengitysaukon sijainnista. Ukkoetanalla hengitysaukko sijaitsee sen pääpuolella olevan kilven takaosassa, kun taas espanjansiruetanalla hengitysaukko sijaitsee pääpuolella olevan kilven etuosassa.

Kooltaan ukkoetana on koko Euroopan suurin maaetana, joka voi parhaimmillaan kasvaa jopa 20 senttimetriä pitkäksi.

Lähteet: vieraslajit.fi, martat.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.