Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella

Helteiset säät lämmittivät Lahden seudun uimavedet ja väkeä riitti rannoilla. Sami Kuusivirta

Hanna Myyrä

Juuri päättynyt kesäkuu oli Lahdessa harvinaisen lämmin. Kuukauden keskilämpötila oli 18,6 astetta, kun edellisen 30 vuoden kesäkuiden keskiarvo on 14,5 astetta. 30 vuoteen ei yhtä lämmintä kesäkuuta ole osunut, lähimmäs päästiin vuonna 1999, jolloin kuukauden keskilämpötila oli 18,2 astetta.

Helteet alkoivat 14. kesäkuuta ja sen jälkeen lämmintä piisasi kuun toiseksi viimeiseen päivään saakka. Hellepäiviä kertyi Lahdessa viime kuussa kaikkiaan 13, mutta päälle 20 asteen lämpötiloja riitti melkein koko kuukaudelle.

Lahdessa satoi tiistaina lähes koko kesäkuun edestä

Lämmin jakso lämmitti myös alueen uimavedet – Päijänteessäkin pintaveden lämpötila nousi enimmillään jo yli 25 asteeseen.

Lämpimintä Lahdessa oli 25. kesäkuuta, jolloin Sopenkorven mittari näytti enimmillään 31,3 astetta. Alimmillaan lämpötila oli 3. kesäkuuta, jolloin lukema oli vain 6,7 astetta. Päivälämpötila oli tosin silloinkin päälle 20 asteen.

Kesäkuu oli myös viimeistä päivää lukuun ottamatta hyvin kuiva. Sateen ripsauksia tuli lähinnä alkukuussa, mutta kuun viimeisenä päivänä ropisikin kunnolla.

Sadetta kertyi yhden päivän aikana 62,4 milliä, kun 30 vuoden mittausjaksolla koko kesäkuun sademäärä on ollut keskimäärin 64,9 milliä. Metsäpalovaroituksesta päästiin kertaheitolla eroon ainakin vähäksi aikaa. Jos kokko jäi juhannuksena polttamatta, nyt voisi olla sopiva aika, toki varovaisuutta noudattaen.

Kesäkuun kokonaissademäärä, 94 milliä, ylitti siten reilusti pitkän ajan keskiarvon. Sateisempiakin kesäkuita silti on nähty myös tällä vuosituhannella.

Länsi-Suomessa hellepäiviä oli kesäkuussa 10 enemmän kuin keskimäärin ja sää oli monin paikoin ennätyksellisen lämmin.

Kuukauden ylin lämpötila, 33,5 astetta, mitattiin Kankaanpäässä 25. kesäkuuta. Kuukausi oli myös koko maassa pitkään kuiva, mutta kuun viimeisen päivän Päivö-myrsky roimi vettä yli 50 milliä Uudeltamaalta Keski-Suomen kautta Kainuuseen. Myrskytuulet puhalsivat ajankohtaan nähden harvinaisen voimakkaasti maan itäosassa.

Myrskyn jäljiltä sähköttä edelleen yli tuhat kotitaloutta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.