Lahden kaupunki muistuttaa: autoa ei saa pestä kadulla tai parkkipaikalla – ympäristön ystävä suuntaa pesulaan

Autoa ei voi pestä missä tahansa, sillä pesuaineet päätyvät helposti lähiympäristöön tai -vesistöön. Tiina Laine

Chiméne Bavard

Lahden kaupunki muistuttaa asukkaita autonpesussa syntyvistä jätevesistä ja kemikaalikuormasta ympäristölle. Autonpesun järjestelyihin, pesuaineisiin ja käsittelyyn tulee kiinnittää huomiota erityisesti pohjavesialueilla. Ajoneuvojen pesu ja huolto on toteuttava niin, ettei siitä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Peseminen katu- ja tiealueilla, parkkipaikoilla ja yleisillä alueilla ja ranta-alueilla on kielletty.

Ympäristöystävällisin vaihtoehto auton pesulle on pesettää se pesulassa tai pestä auto omatoimisesti huoltoaseman tee se itse -hallissa.

Omatoimipesijän tulee muistaa, että pohjavesialueilla ei saa käyttää mitään pesuaineita ellei pesuvesiä käsitellä hiekan- ja öljynerottimen avulla ja johdeta jätevedenpuhdistamolle tai muuhun viranomaisen hyväksymään puhdistusjärjestelmään. Pesuaineiden ainesosat ja liuottimet kulkeutuvat helposti maaperässä veden mukana aiheuttaen pohjaveden pilaantumisvaaran.

Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa

Auton pesupaikasta riippumatta, tulee pesuaineella pesijän huomioida aina se, että maaperään imeytettynä tai mahdollisesti ympäristönsuojelumääräysten vastaisesti kaupungin sadevesiverkostoon johtaen pesuvedet päätyvät puhdistamattomana lähiympäristöön tai -vesistöön.

– Pesuaineilla voi pilata myös oman tai naapurin kaivoveden. Biologisesti ainakin osittain hajoavaksi mainostettujen pesuaineiden ainesosien häviäminen luonnossa kuluttaa happea. Pesuaineista johtuva hapenkulutus voi vesistöissä johtaa happikatoon, mikä puolestaan lisää sinileväkukintojen todennäköisyyttä, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.