Moni ei tiedä tankojuoppouden olevan rikos – joka kuudes pitää humalassa pyöräilyä turvallisena

Pyörän selkään ei kannata nousta humalassa. Se on vaarallista ja lakikin sen kieltää. Armi Salonen

Chiméne Bavard

Joka viides suomalainen on siinä uskossa, ettei laki kieltäisi tai rajoittaisi humalassa pyöräilyä. Asia käy ilmi Liikenneturvan tuoreesta kyselystä.

Pyöräily humaltuneena eli tuttavallisemmin tankojuoppous tarkoittaa liikennejuopumusta moottorittomalla ajoneuvolla, mikä on laissa määritelty rikokseksi. Alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena moottoritonta ajoneuvoa kuljettava, joka aiheuttaa vaaraa toisen turvallisuudelle, voidaan tuomita sakkoon tai jopa vankeusrangaistukseen.

Laki tankojuopumuksen osalta on ollut jo pitkään sama eikä siihen ole tullut muutoksia.

– Uudessakin tieliikennelaissa on säädetty, että mitään ajoneuvoa ei saa ajaa, jos siihen tarvittavat edellytykset puuttuvat sairauden, vian, vamman, väsymyksen tai päihtymyksen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa muistuttaa.

Myös kypärä jää humalassa polkevalta helposti laittamatta.

Yhteyspäällikkö Leena Piippa

Kyselyyn vastanneista suomalaisista noin joka kuudes oli lisäksi sitä mieltä, että humalassa pyöräily on turvallista. Liikenneturva korostaa, että tällainen ajatusmalli on vaarallinen vähintään pyöräilijälle itselleen mutta myös muille liikkujille.

– On selvä juttu, että alkoholi vaikuttaa pyöräilijän ajokykyyn. Reaktioaika pitenee, liikkeiden hallinta vaikeutuu, riskinotto voi kasvaa ja havainnointikyky kaventua. Myös kypärä jää humalassa polkevalta helposti laittamatta, luettelee Piippa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.