Lahden Mukkula ja Rakokivi valittiin ympäristöministeriön lähiöohjelmaan – luvassa satsauksia viihtyisyyteen ja asukkaiden hyvinvointiin

Mukkulaa kehitetään tulevina vuosina, kun ympäristöministeriön lähiöohjelma pääsee vauhtiin. Mirja Hussain
Millamari Uotila

Millamari Uotila

Lahden Mukkula ja Rakokivi on valittu mukaan ​ympäristöministeriön lähiöohjelmaan. Ohjelman tavoitteena on ehkäistä asuinalueiden eriytymistä, lisätä asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta, edistää asuinalueen elinvoimaisuutta ja turvata hyvät palvelut.

Ohjelma on suunnattu 14 suurimmalle kaupungille. Kuntien avustusprosentti on 35 prosenttia kokonaiskustannuksista, ja rahoitus on vuosille 2020–2022.

Mukkula ja Rakokivi valikoituivat mukaan kaupunginhallituksen päätöksellä. Mukkulan alue sopi Lahden kaupungin mukaan kehittämiskohteeksi, koska alueella asuu paljon yli 75-vuotiaita, eniten keskustan jälkeen. Ikäystävällisyys ja esteettömyys ovat keskeisiä lähiöohjelman teemoja. Alueella on monia matalia hissittömiä kerrostaloja, ja niille markkinoidaan hissiavustuksia kohdennetusti esteettömyyden parantamiseksi, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Rakennuskanta on ikänsä puolesta oivallinen myös lähiöohjelman hiilineutraaliusteeman edistämiseen. Mukkulassa on tarkoitus tehdä viheralueiden korjauksia ja varmistaa luonnon monimuotoisuuden toteutuminen esimerkiksi ketojen avulla.

Rakokivessä lähiöohjelma jatkaa alueen uudistamistyötä. Alueelle rakennetaan parhaillaan uutta monitoimitaloa. Tarkoituksena on myös lisätä alueen turvallisuutta ja viihtyisyyttä esimerkiksi valaistuskorjauksin.

Lähiöohjelman toimenpiteet tarkentuvat kesän ja syksyn aikana.

Myös korkeakoulut ovat mukana Lahden asuinalueiden kehittämisessä. Valtionavustusta sai muun muassa Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston LUTin tutkimushanke, joka selvittää, millainen on tulevaisuuden hiilineutraali ja omavarainen lähiö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Lahden Ahkeran GP-kisoissa ovat mukana lähes kaikki Suomen tämän hetken kärkiyleisurheilijat – maltti on valttia etenkin pikajuoksussa: "Vaikka pitää mennä kovaa, ei saa olla kiire"
 3. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 4. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 5. "Ensimmäisistä Kalevan kisoista tavoitteena on mitali" – Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen rikkoo ennätyksiään
 6. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 7. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 8. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 9. Ahkeran GP-kisoihin 2 500 ihmistä – Lahden stadionin yleisurheiluilta tulee olemaan loppuunmyyty
 10. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 11. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 12. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 13. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 14. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 15. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.