Opiskelija, hae vuokra-asuntoa näillä vinkeillä

Opiskelija-asuntojen saamista voi vauhdittaa esimerkiksi hyvällä hakemuksella ja takaajilla, Vuokraturva neuvoo.

Teppo Koskinen

Joka syksy toistuva opiskelijoiden vuokra-asuntojen haku on kiivaimmillaan. Jos opiskelija-asunto on vielä saamatta, voit kokeilla näitä Vuokraturvan vinkkejä.

Kun asuntoa haetaan ajoissa, on vapaita asuntoja vielä jäljellä. Tämä näkyy myös vuokra-asuntojen hinnassa: viime hetkellä vuokrattujen asuntojen vuokrissa on usein sesonkilisää.

Selvitä julkisen liikenteen palveluista mahdolliset asuinalueet ja matka-ajat. Voit löytää asuntoja alueilta, joita et ole tullut edes ajatelleeksi. On riskialtista jättää asunnonhaku yhden suositun alueen sisälle.

Tee muistiinpanoja etenkin, jos käyt katsomassa useita asuntoja. Muistikuvat asunnoista voivat sekoittua, mutta muistiinpanot helpottavat joutuisaa päätöksentekoa, kun asuntoa tarjotaan.

Käytä aikaa ja vaivaa huolellisen hakemuksen laatimiseen. Huolimaton tai puutteellinen hakemus sivuutetaan. Täytä hakemus etukäteen, koska vuokra-asuntojen näytöt ovat usein lyhyitä, ja hakemuksen täyttämiseen käytetty aika on pois asuntoon tutustumisesta.

Kerro vuokranantajalle, miksi juuri sinä olisi hyvä valinta vuokralaiseksi. Vuokranantaja hakee usein pitkäaikaista vuokralaista, joten kerro, jos työ- tai opiskelupaikkasi sijaitsee asunnon lähellä. Vuokranantaja on kiinnostunut myös kyvystäsi selviytyä vuokranmaksusta, joten myös työtilanteesi ja tulosi kiinnostavat.

Vaihda muutama luonteva sana esittelyssä. Jäät paremmin mieleen ja erotut eduksesi, kunhan et sorru yli-innokkuuteen.

Ulkoinen olemuksesi vaikuttaa siihen, millaisen kuvan itsestäsi annat. Siisti ja huoliteltu olemus vakuuttaa vuokranantajan siitä, että pystyt huolehtimaan myös tarjolla olevasta asunnosta. Jätä kuitenkin rippipuku kaappiin: luonteva ja siisti oma tyyli riittää.

Opiskelija on huonossa asemassa suhteessa juuri valmistuneisiin ja työllistyneisiin samoista vuokra-asunnoista kiinnostuneisiin nuoriin. Vanhempien pyytäminen takaajiksi herättää vuokranantajissa luottamusta. Takaaja voi olla ratkaiseva etu.

Vuokra-asuntojen esittelyt voivat olla hyvin lyhyitä.

Kimppa-asunto voi olla yksiötä halvempi ja helpompi saada. Kustannus asukasta kohden laskee selvästi, ja vuokralaisten määrä laskee asumisen hintaa. Kimppa-asunto voi mahdollistaa myös asunnon saamisen paremmalta sijainnilta. Toisaalta yhteisasumisessa on myös omat hankaluutensa.

Lähde:

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut