Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koskisen suunnittelee isoa sahainvestointia Kärkölässä – sahalaitos siirtyy nykyisestä paikasta

Koskisen konserni suunnittelee mittavaa sahainvestointia Kärkölän Järvelään. Toteutuessaan investoinnin arvo on noin 35–40 miljoonaa euroa.

Investointipäätös on tarkoitus tehdä tänä vuonna, jolloin uusi saha käynnistyisi 2022.

Uuden laitoksen vuosikapasiteetti on 365 000 kuutiometriä. Investointi parantaa selvästi Koskisen nykyisen sahalaitoksen tuottavuutta laite- ja digitalisaatioratkaisujen kautta. Lisäksi tukkien läpimittaluokkia voi käyttää sahauksessa entistä laajemmin. Myöhemmin vuosituotannon voi nostaa jopa 0,5 miljoonan kuutiometrin tasolle.

Jos investointi toteutuu, se kasvattaa Koskisen vientituloja 40 miljoonaa euroa vuodessa.

Sahalaitos siirtyy Järvelän keskustaajamasta sahatavaran jälkikäsittelyn ja jalostuksen yhteyteen neljän kilometrin päähän nykyisestä paikasta. Tämä vähentää kuljetukseen liittyviä päästöjä merkittävästi.

– Meillä on Järvelässä Suomen suurin mekaanisen puunjalostuksen keskittymä. Uutta kokonaisuutta voi hyvin kutsua mekaaniseksi biojalostamoksi – valmistamme puusta levytuotteita ja sahatavaraa, eli käytännössä hiilivarastoja, jotka sitovat hiiltä vuosikymmeniksi, toteaa Koskisen Sahateollisuuden johtaja Tommi Sneck tiedotteessa.

Hanke vaatii vielä lisäselvityksiä muun muassa Järvelän infraolosuhteissa, ympäristöluvassa ja rahoituksessa.

– Koskisen konsernille, koko metsäsektorille ja Suomen kansantaloudelle on erinomaisen tärkeää, että sahojen kilpailukykyä kehitetään, sanoo Koskisen toimitusjohtaja Jukka Pahta.