Mökillä on oltava takka, sähköt, sauna ja vene – paljujen suosio kasvussa

Kesämökillä on lähes poikkeuksetta oltava sauna. Tuuli Parikka

Chiméne Bavard

Yhä useampi suomalainen suuntaa kesäisin hyvin varustellulle mökille, selviää vakuutusyhtiö Ifin tekemästä tuoreesta kyselystä. Mökillä vietetään vastausten perusteella pidempiä aikoja ja varustelutaso on entistä parempi.

Lähes kaikilla mökeillä on takka, sähköt, grilli, vene ja erillinen saunarakennus. Myös ulkohuussi on edelleen yleinen, sellainen löytyy 82 prosentilta vastaajista. Sisävessa on joka kolmannessa mökissä.

Kesämökkien huonekalut ja elektroniikka on joko kotoa tuotua vanhaa tavaraa tai uutena ostettua. Kalliimmat elektroniikkalaitteet viedään usein syksyksi mökiltä kotiin. Paljut ja porealtaat ovat edelleen harvinaisia, mutta niiden suosio on lisääntynyt.

Ilmalämpöpumppu ja suihku ovat raivanneet tiensä noin joka kolmanteen mökkiin, astianpesukone, riistakamera ja pyykinpesukone löytyvät kyselyn mukaan joka viidennen vastaajan mökistä.

Ifin asiakkailta kysyttiin myös millä nimellä kutsuvat lomapaikkaansa. Ehdottomaksi ykköseksi nousseen mökin lisäksi rakasta lomapaikkaa sanotaan muun muassa huvilaksi, vapaa-ajan asunnoksi, kesäpalatsiksi, landeksi ja torpaksi.

Lahtelainen perinnesaunottaja vihtoo hoitavasti ja kahdella vihdalla, Villähteellä on pakastettu tuorevihtoja jo 1980-luvulta – uusia tuulia kaipaava lisää vihtaan muutakin kuin koivua

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.