Lahdessa Vesijärvellä ja Kymijärvellä on havaittu pintaan kohonnutta sinilevää – Ely-keskus kehottaa tarkkailemaan mahdollisia esiintymiä

Runsaan sinileväesiintymän tunnistaa rannalla näkyvästä vihreästä raidasta tai kasaumista. Arkistokuva. Katja Luoma

Janne Nieminen

Ely-keskus on havainnut tällä viikolla vähäisiä pintaan nousseita sinileväesiintymiä kaikilla kolmella Lahden seurantapaikallaan Vesijärvellä sekä Kymijärvellä Karistossa.

Ely-keskuksen mukaan tällä viikolla vallinnut tuuleton säätyyppi on otollinen vanhenevan sinilevän pintaan kohoamiselle. Sinilevää on kesäisin järvivesissä aina, mutta yleensä niitä havaitaan veden pinnalla vasta keski- ja loppukesällä.

Vähäisen sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista sekä tikkumaisen kapeista leväjuovista. Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla näkyvästä vihreästä raidasta tai leväkasaumista. Tuuli ja virtaukset voivat kerätä pintaan noussutta sinilevää laajoilta alueilta yhteen ja kuljettaa syntyneen levämassan rantaan.

Sinilevätilanne voi vaihdella suuresti saman järven eri osissa, ja tilanne voi muuttua nopeasti esimerkiksi tuulen vaikutuksen vuoksi.

Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä, ja mahdollinen myrkyllisyys voidaan varmistaa vain laboratoriotesteillä.

Ely-keskus kehottaa suhtautumaan sinileväesiintymiin varauksella. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Samoin uimista tulee välttää.

Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Herkkäihoiset voivat saada oireita jo vähäisestä levämäärästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut