Ihan sydämeen sattuu kun seuraan musiikkikasvatuksen tilaa, sanoo muusikko Hannu Korhonen

Hannu Korhonen esiintymässä Upseerikerholla Lahdessa.

Saara Larkio

Jo 1970-luvulta musiikinopettajana työskennellyt ja lukemattomia keikkoja muusikkona tehnyt Hannu Korhonen on huolissaan musiikkikasvatuksesta Suomessa.

- Lapset eivät välttämättä edes tiedä, mitä on moniäänilaulu. Jos musiikkia vain kuunnellaan passiivisesti, mutta sitä ei tehdä eikä treenata itse, se köyhdyttää väkisin musiikkikulttuuria, Korhonen sanoo.

Korhonen on kuullut kollegoiltaan, että nykyajan lapsilta ja nuorilta puuttuu pitkäjänteisyys. Soittoa ja laulua ei malteta opiskella.

- Kaikki pitää saada äkkiä, ollaan että "minä ja Google", Korhonen sanoo.

Erilaiset tv:n kykykilpailut ruokkivat itsekritiikitöntä julkisuushakuisuutta. Lapselle ei sanota suoraan, että hei, sinulla ei ole ollenkaan sävelkorvaa tai lahjoja laulamiseen. Itsekin äänitysstudiossa viihtyvä Korhonen kertoo, ettei käytä ääntä automaattisesti korjaavaa auto-tuneria kuin hätätilanteessa.

- Olen yhden oton mies. Jos se menee pieleen, otetaan toinen otos, sekin putkeen. Ihmettelen heitä, jotka panevat auto-tunerin päälle alusta asti. Sitten ihmetellään, miten live-keikalla lavalla on kuin eri ihminen kuin levyllä.

Korhonen on sitä mieltä, että Suomessa musiikin tekemistä leimaa nykyisin historiattomuus. Ei osata arvostaa aikaa ennen räp-musiikkia, ja luullaan, että hevi-musiikki syntyi 1700-luvulla.

Korhonen soitti taannoin lukioikäisille opiskelijoille klassista musiikkia, sinfonioita, esitelläkseen omaa käsitystään kauniista musiikista. Opiskelijoista klassinen musiikki kuulosti hirveältä, joten Korhonen antoi heidän soittaa puhelimistaan omasta mielestään kaunista musiikkia.

Lukiolaiset soittivat tietokonepelien taustoilla soivia kappeleita.

- Se sattui minua ihan sydämeen asti. Käsitys siitä, mikä on kaunista musiikkia, on tyystin muuttunut. En halua tuomita ketään, mutta en ole yksin tämän mielipiteen kanssa. Melodiat ja sanoitukset ovat köyhtyneet, Korhonen sanoo.

Korhonen tekee vertauksen Saksaan, jossa on käynyt tutustumassa sikäläiseen musiikinopetukseen. Saksalaisnuoret kuuntelevat nykymusiikkia, mutta yhtä lailla klassista, ja arvostavat maansa säveltäjiä kuten Bachia, Beethovenia tai Richard Straussia.

Korhonen ei väitä, etteikö nykyäänkin tehtäisi hyvää ja kaunista musiikkia. Ja räp-musiikin kantaaottavuus on Korhosesta hyvä ilmiö.

- Vanhana musiikkikasvattajana silti mietityttää, miten käy musiikillisen sivistyksemme.

Musikaalisuus

Ja miksi se on tärkeää

Jo sikiö pystyy oppimaan musiikkia uskomattoman tarkasti. Melodia jää vauvoilla mieleen yksittäisen sävelen tarkkuudella.Musiikki vapauttaa aivoissa oksitosiinia, joka auttaa vastaanottamaan ja siirtämään toisia ihmisiä koskevaa tietoa.Omaehtoinen musisointi parantaa leikki-ikäisten kielellisiä taitoja, samoin muskariin osallistuminen.Lapset, joilla on vaikeuksia kielen kehityksen kanssa, saavat musiikista apua oppimiseen.Lempimusiikin kuuntelun on todettu edistävän esimerkiksi aivohalvauspotilaiden toipumista. Musiikkia käytetään myös masennuksen, muistisairauden ja kivun hoidossa.Mozartin musiikin kuuntelun todettiin nostavan hetkellisesti kykyä suoriutua avaruudellista hahmotusta mittaavista tehtävistä. Syyksi on arveltu musiikin vaikutusta mielialaan ja vireystilaan.Musiikillisten ja matemaattisten taitojen välillä on todettu olevan yhteys. Molemmat vaativat ei-sanallisen materiaalin käsittelyä ja keskittymistä.Tutkimuksessa kävi ilmi, että musiikin harjoittelu laajentaa aivoalueita, ja aivot alkavat toimia synkronisemmin.Lähteet: Työterveyslaitos, Helsingin ja Jyväskylän yliopisto, musiikin tohtori Pirre Raijaksen haastattelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 2. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
 3. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
 4. 3.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Epidemiatilanne edelleen rauhallinen, uusia tartuntoja ei ole todettu
 5. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 6. Lahdelle jää joukkoliikennetuista vain murusia
 7. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 8. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"
 9. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
 10. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
 11. Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin
 12. Kiistelty laki hidasautoista voi vielä kaatua – "Useita muutoksia tarvitaan, jos ratkaisu yleensä löydetään"
 13. Rikoksilla oireilevia nuoria pitää auttaa jo vankilassaoloaikana – "Me emme tuomitse tai ylenkatso"
 14. Huuhkaja-kapteenilta tiukka kannanotto: "USA, mitä v*ttua?"
 15. Satu Jaatinen kirjoitti tietokirjan kuninkaallisista – "On kiehtovaa, kun joku ihminen voi tietää sukunsa tarinan tuhat vuotta taaksepäin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.