Hollolalainen konduktööri Tuomas Pulkkinen on rakentanut perheen pihamaalle junaradan ja pienen kylän

Saara Larkio

Nyt voi sanoa, että junailuun on todella hurahdettu. Hollolalainen Tuomas Pulkkinen on ammatiltaan konduktööri ja myös kouluttaa muita konduktöörejä VR:llä, mutta junainnostus ei lopu tähän. Pulkkisten pihapiirissä, Teppolan tilalla Hollolan kirkonkylällä, saattaa nähdä kolme oikeaa höyryjunaa. Ne kiertävät 15 metriä pitkää junarataa, ohittaen omakotitalon, asemarakennuksen, liikenneohjaustornin, kirkon ja konepajan.

- Tänne tulee myös pankki, ravintoloita, kauppoja ja lisää omakotitaloja, Pulkkinen kertoo.

Pienoisjunarataa on varastossa 250 metrin verran, ja tarkoitus on laajentaa rataa ja kylää pihan toiselle puolelle.

- Kun rakennan rataa rentoudun, ja ajantajuni saattaa kadota täysin. Olen sanonut vaimolle, että tule sitten tarvittaessa huutelemaan, kun yö on tullut. Onneksi hän ymmärtää täysin tämän harrastuksen päälle.

Pulkkinen on keräillyt pienoisjunarataansa kahdeksan vuotta. Kokoelmaan kuuluu useita rakennuksia ja junia, joita Pulkkinen ja hänen lapsensa saavat myös lahjoituksina toisilta harrastajilta. Verstas, jossa junia rakennellaan, löytyy heti radan vierestä pihamaalta. Kätevää, sillä yksi juna saattaa painaa 20 kiloa.

Perheen 4- ja 9-vuotiaat lapset tulevat usein isänsä mukana verstaalle. Nelivuotias poika on saanut auttaa kylän rakentamisessa levittämällä soraa sopiviin kohtiin.

- Rakennan kylää siinä tahdissa, jonka työnteko ja lapset sallivat. Välillä härdelli on sellainen, ettei tekemisestä tule mitään.

Kokoelmassa on saksalaisia ja pohjoisamerikkalaisia junia, joista varsinkin jälkimmäiset on suunnattu aikuiskeräilijöille. Kaasupolttimen sisältävien höyryjunien ohella junissa löytyy myös akkukäyttöisiä versioita. Pulkkinen on purkanut radio-ohjattavia autoja ja ottanut niistä osia juniin.

- Ostin tämän radan aikoinaan mieheltä, joka oli pitänyt rataa myynnissä neljä vuotta, muttei ollut suostunut myymään sitä kellekään. Hän halusi, että rata menee varmasti hyvään kotiin. Menin katsomaan rataa, mutta pian kävi ilmi, että se olisi minulle aivan liian kallis hankinta. Puhuttiin vielä noin tunnin verran, kun mies sanoi, että eiköhän nosteta tämä sinun kyytiisi.

250 metriä pienoisjunarataa rakennuksineen ei mahtunut kerralla Pulkkisen auton kyytiin. Ensimmäisellä ajolla mukaan lähti noin 100 metriä tavaraa.

Rata kulki perheen mukana muutosta toiseen, kunnes vaimo sanoi, että miksi me näitä kannetaan mukana. Että aiotko jotain näillä tehdäkin. Siitä se ajatus sitten lähti.

Eräs kylässä huhkiva pikkumies näyttää hieman Elvikseltä. Pienoisjunaratahahmoja löytyy moneen lähtöön, ja niitä voi suunnitella myös itse.

- Ihmishahmoja voi nykyään tehdä 3D-tulostimilla, ja piirtää ja tulostaa vaikka oman perheensä radan varteen.

Pulkkisen pienoisjunarata on säänkestävä. Junat puksuttavat aina kun Pulkkinen on kotosalla. Junat kulkevat myös talvella, lumiseen aikaan junan eteen pannaan lumiaura. Pulkkinen suunnittelee myös valojen lisäämistä radalle.

- Eihän tämä tule koskaan valmiiksi. Koko ajan löytyy myös jotain korjattavaa, ja taloja pitää maalata uusiksi.

Rata kiinnostaa ihmisiä, ja esimerkiksi hiljan järjestetyn Avoimet puutarhat -tapahtuman aikana Pulkkisten pihamaalla kävi runsaasti katsojia. Niin paljon, että Tuomas Pulkkisen piti vahvistaa aitausta radan ympärillä.

- Moni meni kävelemään radalle rakennusten sekaan aidasta huolimatta. Toivoisin, että rataa ihaillaan aidan takaa.

Junarataa pääsee katsomaan lähes aina, kun pihapiirissä toimiva Asta Pulkkisen taidenäyttely on auki. Seuraavan kerran tähän on mahdollisuus sunnuntaina 14. elokuuta klo 12-17.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 2. 22-vuotias nainen kateissa – nähty viimeksi Lahdessa, poliisi pyytää havaintoja
 3. Lahdessa kuvattavan Henkka ja Kivimutka -elokuvaan valitut lapsinäyttelijät selvillä
 4. Lahtelainen Anna-Liisa Kankaanmäki voitti taidekilpailun – kolmaskin palkinto Lahteen
 5. Mies jäi puristuksiin auton ja seinän väliin Hollolassa
 6. Naiskaksikko lähti Lahdessa kauppareissulle foliolla vuoratut laukut mukanaan, yrittivät varastaa satojen eurojen arvosta tuotteita
 7. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 8. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 9. Lahden Kärpäsen koulun monitoimikenttä valmistuu heinäkuun aikana
 10. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 11. Väsähtänyt kuski kiinnitti poliisin huomion Asikkalassa
 12. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 13. Auto suistui tieltä Lahdessa – humalaiset miehet kiistivät ajaneensa
 14. Lahti City palkitsee vuoden keskustateon yleisöäänestyksen perusteella – ehdolla on kymmenen Lahden keskustan elinvoimaa piristänyttä hanketta
 15. Urheiluseuratyöhön liittynyt lahtelainen Markku Hölsö teki heti tärkeän päätöksen, joka olisi muidenkin syytä tehdä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.