Ajatko auton keula edellä parkkiruutuun? Niin tekee moni muukin

Parkkikolhuja sattuu päivittäin. Kesäkuun alusta auton on saanut parkkeerata myös tien vasempaan laitaan. Juha Peurala

Chiméne Bavard

Parkkipaikkakolarit ja -kolhut ovat yleisimpiä autoilijoiden liikennevahinkoja. Vakuutusyhtiö LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan lähes puolet kuljettajista välttelee hankaliksi kokemiaan parkkipaikkoja. Naisista näin toimii selvästi useampi kuin miehistä, ja nuorista ja keski-ikäisistä useampi kuin seniorikuskeista.

Yleisimmät tavat pysäköintivahinkojen välttelyyn ovat yleinen varovaisuus ja pyrkimys tähdätä mahdollisimman keskelle parkkiruutua. Silti vahinkoja sattuu: joka kymmenes kertoo huomanneensa omaa autoaan kolhitun parkkipaikalla viimeisen parin, kolmen vuoden aikana.

Kyselyn mukaan noin joka kolmas kuski pyrkii ajamaan auton ruutuun keula edellä. Liikenneturvallisuuden asiantuntija Markus Nieminen pitää sitä hyvänä vaihtoehtona.

– Jos joutuu lähtemään liikkeelle perä edellä, kuljettajan näkyvyys on aina heikompi. Parkkipaikalla kannattaa jo autolle saapuessa ennakoida tilannetta ja katsoa, miten muut kävelijät ja autot toimivat. Peruutustilannetta varten voi myös säätää peilejä ja palauttaa ne ajoasentoon ennen liikenteeseen lähtöä, Nieminen sanoo tiedotteessa.

Kesäkuun alussa voimaan astuneen uuden tieliikennelain myötä auton saa taajamissa parkkeerata myös tien vasempaan laitaan.

Uusi sääntö voi helpottaa parkkipaikan löytämistä, mutta Nieminen kehottaa tarttumaan mahdollisuuteen harkiten.

– Siinä pysäköintiin tulee vielä hieman lisää vaikeuskerrointa. Ensin parkkeeratessa pitää ylittää vastaantulijoiden kaista. Sitten liikkeelle lähtiessä pitää vielä huomioida sekä vastaan että takaa tuleva liikenne.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut