Hyväkään tietosuojaohjeistus ei riitä, jos terveydenhuollon ammattilainen päättää mennä yli aidan

Mikko Kivelä

Päijäthämäläisen sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojan toimivuutta testataan vuosittain sadoilla pistokokeilla. Lisäksi potilastietojen luvatonta katselua seulotaan potilaitten ja muitten asiakkaitten tekemillä lokitietopyynnöillä.

"Osumia" tulee vähän. Esimerkiksi 4 200 työntekijän sote-yhtymässä ei tullut viime vuonna esille yhtään urkintatapausta. Tältä vuodelta on yksi tapaus. Eräs työntekijä oli katsellut luvatta kahden potilaan tietoja. Hän sai kirjallisen varoituksen.

Poliisitutkinnassa on tällä hetkellä tiettävästi vain yksi tapaus. Se koskee Lahden kaupunginsairaalassa harjoittelijana toiminutta henkilöä.

Työnantajat ovat nähneet paljon vaivaa kirkastaakseen henkilöstölle tietosuojan tärkeyden. Koulutusta on annettu ja ohjeita laadittu.

Sote-yhtymän tietoturvapäällikkö Antti-Olli Taipale kuitenkin katsoo, että säännötkään eivät väärinkäytöksiä estä, jos työntekijän asenne työtä kohtaan ei ole kohdallaan. Hänen mielestään tietosuojassa kyse on ennen muuta siitä, että työntekijä ymmärtää olevansa asiakasta varten.

Toimintayksiköitten omavalvonta on parantunut, sanoo ryhmäpäällikkö Markus Henriksson Valvirasta.

Joskus haaviin jää iso kala. Keski-Suomessa on nostettu syyte lääkäriä vastaan laajamittaisesta urkinnasta - virallisesti henkilörekisteririkoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.. Hänen epäillään katselleen luvatta satojen ihmisten tietoja. Juttua käsitellään käräjillä ensi kuussa.

Etelä-Karjalassa määräaikainen toimistotyöntekijä oli katsellut niinikään satojen potilaitten tietoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.