Muistutus: Mustat joutsenet muuttavat maailmaa myös tulevaisuudessa

Tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius patistaa ajattelemaan epämiellyttäviä asioita.

Matti Pietiläinen

Mitä, jos Italiaa ja sitä kautta Eurooppaa uhkaava pankkikriisi onkin paljon ennakko-oletuksia pahempi? Ei haluta edes ajatella, mitä sellaisesta seuraa Suomelle, omalle yritykselle, itselle.

Kannattaisi.

- Hyvin epämiellyttävistä ja hyvin epätodennäköisistä mahdollisuuksista pitäisi luoda skenaarioita ennen kuin ne tapahtuvat. Millaisia vaikutuksia esimerkiksi sillä on meille ja mitä vaihtoehtoja meillä on, jos kymmeniä italialaisia pankkeja kaatuu? Näitä tulisi harjoitella etukäteen, tulevaisuudentutkimuksen professori ja Unesco-professori Markku Wilenius korostaa.

Hän muistuttaa, että näyttelijänkin on vuorosanojen lisäksi harjoiteltava, miten toimii lavalla, jos kaikki menee pieleen.

- Tapahtumat eivät välttämättä itsessään ole vaarallisia, mutta se on vaarallista, ettei ole riittävästi ennakoitu, millaisia vaikutuksia niillä voi olla. Sellaisesta voi eskaloitua paha onnettomuus, Wilenius sanoo ja muistuttaa Fukushimasta.

Maanjäristys aiheutti Japanissa ydinonnettomuuden, koska voimalan suunnittelussa ei varauduttu riittävän rajuihin järistyksiin, vaikka vastaavia oli ollut ennenkin.

Erityisesti yritysten hallituksia ja johtoryhmiä Wilenius patistaa pohtimaan toimintamalleja tilanteisiin, joissa jokin epätodennäköinen tapahtuma muuttaa perusrakenteita.

- Varsinkin näissä olosuhteissa, joissa tilanne finanssimarkkinoilla on edelleen kauhean herkkä ja epävarmat ajat jatkuvat hyvinkin pitkään. Yleensä ei pysty reagoimaan nopeasti, jos alkaa toimia puhtaalta pöydältä vasta, kun vahinko on tapahtunut ja shokkitila päällä. Plakkarissa olisi tärkeää olla vaihtoehtoisia toimintamalleja.

Wileniuksen havaintojen perusteella yrityksissä mietitään aika vähän tulevaisuudessa luuraavia yllätyksiä.

- Pikemmin odotetaan, että tulevaisuus kehittyy aika tasaisesti. Isoihin epätodennäköisiin muutoksiin, mustiin joutseniin varautuminen ei ole kovin yleistä. Valmius varmasti vaihtelee, mutta yleinen valmiustaso ei ole yrityksissä kummoinen.

Markku Wilenius työskentelee Turun yliopiston alaisessa Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa. Hän on myös muun muassa startup-yrityksen partneri sekä hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n Suomen työryhmän jäsen ja Rooman klubin jäsen.

Yksi Wileniuksen uran näköalapaikka oli muutaman vuoden pesti maailman suurimmassa yksityisessä vakuutusyhtiössä Allianzissa, jossa hän johti konsernin strategiayksikköäkin.

- Olin siellä töissä, kun finanssikriisi tuli. Tapahtumiin osattiin ehkä vähän paremmin varautua, kun erilaisia vaihtoehtoja oli mietitty.

Suomen hallitukset taas ovat osoittaneet kyvyttömyytensä finanssikriisin seurausten ymmärtämisessä.

- Sen merkitystä ja laajuutta nimen omaan Suomen talouden perusteiden muuttumiselle ei tajuttu eikä sitä tajuta oikein vieläkään. Olen kuitenkin ilokseni nähnyt, miten paljon enemmän jo harjoitellaan eri tulevaisuuden vaihtoehtojen pohdintaa.

Suomen kannalta kiusallinen mietittävä on esimerkiksi huonokuntoiset venäläiset ydinvoimalat itärajamme tuntumassa.

- Ne ovat tikittäviä aikapommeja.

Wilenius pitää silti Suomen suurimpana akuuttina riskinä pelkoa.

- Suomalaiset osaavat kyllä katsoa myös eteenpäin, mutta taustalla oleva pelkoefekti luo helposti uskaltamattomuutta, jos on ollut huonoja vuosia ja mennyt asioita pieleen. Pelätään, että tulee uudestaan näpeille, jos aletaan investoida. Se on suurin riskimme tällä hetkellä, että emme investoi riittävästi tulevaisuuteen.

Pk-yrityksissä suurimmat riskit kytkeytyvät usein vallan ja näkemysten keskittymiseen liian harvoille.

- Ei mietitä, mitä tehdään tilanteessa, joissa henkilö tai henkilöt tekevät täysin vääriä päätöksiä tai joutuvat muuten pois pelistä. Sama pätee älykkäisiin kontrollijärjestelmiin.

Ja isoihin yrityksiin isommassa mittakaavassa.

- Yritysten johdossa ja hallituksissa on liian paljon samanhenkisiä ja samoista lähtökohdista ajattelevia ihmisiä. Hyvä veli -kerhoja, joissa erimieliset ajatukset eivät pääse kauhean hyvin esiin.

Musta joutsen vakiintui talouskieleen Nassim Nicholas Talebin vuonna 2007 julkaistusta kirjasta Musta joutsen: Erittäin epätodennäköisen vaikutus. Talib osoittaa kirjassaan, miten heikosti hahmotamme satunnaisuutta ja miten paljon mustiksi joutseniksi laskettavia yllättäviä, vallitsevia perusteita muuttaneita tapahtumia on ollut.

Käsitteen tausta: uskomus joutsenten valkoisuudesta kumoutui, kun Australiasta löytyi yllättäen musta joutsenlaji.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.