Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Koirillekin voi tulla loman jälkeistä ahdistusta

Loma-aikoina lemmikit tottuvat isäntiensä ja emäntiensä jatkuvaan läsnäoloon, ja niinpä koiratkin voivat saada ahdistusta, kun perhe palaa normaaliin arkeen ja koira jää päiviksi yksin. Eroahdistus onkin yksi yleisimmistä koirien käytösongelmista.

- Jos pitkän kesäloman jälkeen yksinolo ahdistaa koiraa, tarvitaan uusien käyttäytymismallien oppimista, kertoo ongelmakoirakouluttaja ja vastuuhoitaja Jaana Koukkula eläinsairaala Evidensia Oulusta.

Ahdistumisalttius on yksilöllistä.

- Todennäköisimmin eroahdistuksesta kärsivät koirat, joita ei ole opetettu olemaan yksin. Myös nopea muutos jatkuvasti ympärillä olevasta seurasta pitkiin yksinolohetkiin saattaa aiheuttaa herkälle koiralle ahdistusta. Ennen hoidon aloittamista on syytä selvittää eläinlääkärin kanssa, ettei eroahdistuksen syynä ole jokin sairaus.

Eroahdistuksen oireet vaihtelevat yksilöittäin. Osa eroahdistuneista koirista on yliaktiivisia, osa masentuneita.

- Tyypillinen oire on ylenpalttinen haukkuminen tai ulvominen, joka alkaa melko pian omistajan poistumisen jälkeen. Koirilla on erittäin hyvä ajantaju, ja usein ahdistuneen koiran aktiivisuus kasvaa omistajan paluun lähestyessä. Tällöin kotiin saapuvaa omistajaa on vastassa ylikorostuneen iloinen lemmikki, Koukkula listaa esimerkkejä ja jatkaa:

- Yliaktiiviset koirat saattavat tuhota paikkoja raapimalla ovia tai juoksemalla ympäri asuntoa. Masentuneisuuteen taipuvaiset koirat sen sijaan voivat pureskella omistajalleen kuuluvia tavaroita. Eroahdistus voi ilmetä myös fyysisinä oireita, kuten tarpeiden tekemisenä sisälle.

Omistaja voi helpottaa koiransa eroahdistusta huomioimalla lähdön ja saapumisen hetket sekä jättämällä kotiin ahdistusta lieventäviä asioita.

- Kotoa lähtiessä ja kotiin palatessa kannattaa olla mahdollisimman rauhallinen, jolloin koirakin rauhoittuu. Eri puolille asuntoa voi jättää aktivoivia leluja sekä vaatteita, joissa on oma tuoksu. Myös radio rauhoittaa.

- Älä rankaise koiraa eroahdistuksesta, sillä se lisää koiran epävarmuutta entisestään, Jaana Koukkula neuvoo.