Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Ketjumyymälöiden maajohtaja teki täydellisen elämäntapamuutoksen: perusti Lahteen oman pienen farkkupuodin

Lahteen avattiin tällä viikolla farkkukauppa, Mooster Denim, joka omistajansa mukaan haluaa tehdä kunniaa vanhan liiton farkkukauppiaille. Yrityksen kauppiaana toimii porilaissyntyinen Aleksi Salminen.

- Työskentelin 14 vuotta ketjupuolella, muun muassa Carlingsilla ja Kappahlilla maajohtajana. Näin, kuinka kauppa ketjuuntuu ja esimerkiksi pienet farkkuliikkeet lopettivat toimintansa yksi toisensa jälkeen. Mielessä alkoi kyteä ajatus, että haluaisin perustaa oman farkkuliikkeen - Lahteen.

Mutta miksi ihmeessä porilaissyntyinen mies haluaa perustaa farkkuliikkeen juuri Lahteen?

Siihen liittyy sympaattinen tarina.

- Työskentelin vuonna 2006 länsirannikolla Dressmanin myyjänä. Yhtenä päivänä pomo tuli kysymään, lähtisinkö myymäläpäälliköksi Lahteen. Tein sen päivän työvuoroni loppuun ja jo seuraavana päivänä tulin Lahteen.

Lahti oli miehelle entuudestaan tuntematon paikka. Hän haahuili kaupungin pääkatua ja mietti, mistä ihmeestä saisi hankittua asunnon.

- Kurvasin Seurahuoneen ovesta sisään ja kysyin työntekijältä apua, missä voisin tutkia paikallisia asuntoilmoituksia, minulla kun ei ollut omaa konetta tuolloin. Sain ihan älyttömän hyvää ja ystävällistä palvelua ja nainen auttoi minua.

- Tuon minua auttaneen naisen kanssa olen muuten ollut nyt kymmenen vuotta yhdessä ja yhdeksän vuotta naimisissa, Salminen paljastaa.

Nyt henkeen ja vereen lahtelaisuuden nimiin vannova Salminen ihmettelee monen paikallisen negatiivista ja vähättelevää asennetta kotikaupunkiaan kohtaan.

- Lahti on hyvä kaupunki. Minä haluan asua täällä. Moni länsirannikon kaveri on minulta kysynyt, vieläkö muuttaisin takaisin Poriin tai Raumalle, mutta en. Lahti on minun kaupunkini. Lapsenikin ovat syntyneet täällä.

Salminen muistaa myös mainita ystävystyneensä toisen henkilön kanssa, joka on tunnettu rakkaudestaan Lahtea kohtaan. Hän on Kari Härkönen alias Brädi.

Oman farkkukaupan perustaminen muhi Salmisen mielessä pitkään, kunnes palaset alkoivat lopulta loksahdella kohdilleen.

- Istuimme vaimon kanssa Rooster Pubissa muutamaa päivää ennen kuin se oli sulkemassa ovensa. Vaimo ehdotti yhtäkkiä, että mitäs jos perustaisit sen farkkumyymälän tähän.

Eikä mennyt kauan, kun 45 neliön myymälätilassa oli jo täysi tohina päällä.

- Jo Roosterissa oli autenttinen meininki. Nyt näissä tiloissa yhdistyvät rokki ja farkku. Myymälässä kaikki on itse tehtyä. On haalittu kierrätysmateriaalia kirpputoreilta ja navetan ylisiltä. Heinäseipäät on hankittu kylänmiehiltä, Salminen luettelee.

Farkkumyymälässä on nimensä mukaisesti farkkuja, mutta myös farkkupaitoja ja takkeja. Merkkejä on kolme: Lee, Wrangler ja Levi's, ja ne on valittu harkiten:

- Ensimmäisiä alkuperäisiä farkkubrändejä.

Myymälä sijaitsee Rautatienkadun alkupäässä, "Lahden punaisten lyhtyjen alueella", kuten kauppias Salminen itse ilmaisee. Hän luottaa sijaintiin.

- Tämä pää Rautatienkatua on hyvä. Tässä on kiekkopaikkoja ja matkakeskus vieressä. Alueella on ehdottomasti potentiaalia enempään kuin mitä tämä seutu nyt on. Kunpa muutkin yrittäjät sen tajuaisivat, Salminen vinkkaa.

Paitsi puhtaasti kaupallisesta näkökulmasta, Salminen puhuu oman myymälän perustamisesta enemmänkin elämäntapamuutoksena.

- Halusin pois ketjupuolelta. Olen nyt toistaiseksi ainoa työntekijä omassa myymälässä, mutta välillä lapsenikin ovat täällä seuranani. Haluan ja saan viettää nyt enemmän aikaa heidän kanssaan, selvästi elämäntapamuutoksestaan innostunut ja onnellinen mies myhäilee.